0 kommentarer

Kragepigen af Jerker Eriksson & Håkan Sundquist

af d. 24. november 2013
Info
 
Sideantal

427

Udgivet

2011

ISBN

978-87-11-41697-6

Originaltitel

Kråkflickan

 

Kragen er just ikke nogen smuk fugl – stor og klodset, sort og dyster – og uden sangstemme – kun skratten og skrigen.

Sådan er “Kragepigen” også – en grum krimi med nogle grufulde scener, som man gerne ville have været foruden – og dog, der er noget dragende over, hvor ond, ondskaben kan være – og når man sidder og skutter sig under et tæppe, foran kaminen med en varm kop kaffe og ved, at det bare er en fortælling – så klarer man det. Og underholdt, det bliver man bestemt.

Bogen er første bind i en trilogi med fællestitlen “Victoria Bergmans svaghed”. Men det opdagede jeg først senere – bogen kan sagtens læses selvstændigt.

“Huset var over hundrede år gammelt, og de solide stenmure var metertykke, hvilket betød, at hun formentlig ikke behøvede at isolere dem – men hun ville være på den sikre side. Til venstre for stuen lå et lille hjørneværelse, som hun havde brugt som kombineret arbejds- og gæsteværelse. Et tilhørende toilet samt en rummelig garderobe. Værelset var helt perfekt med kun et vindue og det ubenyttede loft henover. Det var slut med at være nonchalant og tage tingene for givet. Intet måttet overlades til tilfældet. Tilfældet var en frygtelig lumsk ledsager. Nogle gange en ven, men lige som ofte en uberegnelig fjende.”

Sådan begynder historien, og det som kvinden er i gang med – er at bygge et fængsel til en dreng, som hun bortfører. Tanken ledes hen på de mange virkelige børn, vi har læst om er blevet bortført og spærret inde – og måske er det også disse historier, der har inspireret forfatterne?

Grumt er det. Sofistikeret ondskab – som ikke kan undskyldes med psykisk sygdom. Kvindens målrettede plan får katastrofale følger for en håndfuld drenge.

Historien eksploderer, da man finder liget af en mumificeret dreng, der bærer tydeligt præg af sult, forsømmelse og mishandling. Og flere døde drenge er på vej.

Sideløbende med politiets efterforskning – møder vi psykologen Sofia og hendes mange mærkelige patienter. Hvordan de hænger sammen med resten af historien, skal den der læser bogen have til gode. Men jeg lover, det er et net af stærke og usynlige tråde, der holder læseren hen i spænding.

Den spændende historie og det overraskende plot er krydret med episoder og genvordigheder af mere privat karakter fra efterforskernes privatliv. Disse scener kunne sagtens være kogt ned til en mere koncentreret suppe – for de forstyrrer historien og trækker fokus væk fra det det handler om: plottet.

Læst som e-bog

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter