0 kommentarer

Korrektioner af Jonathan Franzen

af d. 3. juni 2013
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

608

Udgivet

2002

ISBN

87-02-00326-0

Originaltitel

The Corrections

 

“Han fornemmede en stor population af fantomer som han kun kunne ane gennem mørket.”

Den succesfulde, lettere alkoholiserede Gary befinder sig i sit barndomshjem i Midtvesten for at fejre en mareridtagtig jul, som hans enfoldigt stædige mor, Enid, insisterer på at gennemføre trods massiv modvilje fra hele resten af familien.

Enid vil med vold og magt samle sine tre børn omkring sig en sidste gang, før hendes mand og børnenes far, Alfred, sandsynligvis bukker under for enten Parkinson eller galopperende hallucinationer.

Alfred – stovt, stivsindet, pensioneret jernbaneingeniør og opfinder – hader alle konens småborgerlige traditioner og hendes leflen for de mere velstillede naboer i det lille, bondske samfund, St. Jude. Enid på sin side afskyr Alfreds passivitet og tvære afstandtagen fra alt, hvad hun finder vigtigt her i livet.

Tre voksne søskende, der hver især holder af deres gammeldags forældre, men samtidig er kommet lysår på afstand af opvæksten i det klaustrofobiske samfund. Gary – pengefikseret regelrytter med rig kone og tre børn, der absolut ikke er solidariske, når det gælder juletraditioner i St. Jude. Chip – uansvarlig, begavet manuskriptforfatter, der bruger talenterne på at hjælpe mafiatyper i Vilnius med at score kassen. Denise – genial køkkenchef med hang til både mænd, kvinder og afgrundsdyb selvlede.

Jonathan Franzens store roman, “Korrektioner”, bevæger sig ad utallige, snørklede omveje frem mod den uafvendelige jul. Undervejs kommer vi helt ind under huden på fem amerikanske arketyper, som vi på en måde allerede kender – på godt og ondt – og som vi hen ad vejen lærer at elske, som var det vores egen pukkelryggede familie.

Franzen lægger bestemt ikke fingrene imellem, når han lader skeletterne vælte ud af de bornert tillukkede skabe. Det er voldsomt underholdende, det er satirisk, det er ædende ondt, men lykkeligvis bevarer forfatteren altid en grundlæggende solidaritet med sine hårdt kæmpende hovedpersoner.

600 sider kan lyde af meget, men det er med en følelse af savn, man lægger den tykke roman fra sig. Personligt gad jeg godt følge de fem skønne karakterer i en “Korrektioner II”. Der er masser af godt stof og medrivende historier i hver af dem.

At tiden aldrig føles lang, skyldes naturligvis også, at Franzen skriver som en engel. Allerede i linje 16 på første side står følgende guldkorn om stakkels Alfred, der skal til at slå noget tid ihjel: “To tomme timer, som et par bihuler hvor bakterier kunne boltre sig.”

Man spærrer øjnene op, gisper af lykke og overraskelse over, at en forfatter kan være så generøs. Og sådan fortsætter det gudhjælpemig hele vejen. “Korrektioner” er intet mindre end mesterlig!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter