301
2024
978-87-7007-913-6
1. udgave, 1. oplag
Endnu en gang har Vibeke Marx sat barren højt i ”Klapsejler”, hvor hun med udgangspunkt i sin egen mormors historie har ladet scenen være ”Den Gule By” i Nykøbing Sjælland – Statshospitalet, der gennem en lang årrække husede psykisk syge, forsømte og udstødte mennesker. En by, der var selvforsynende, da patienterne arbejdede i de tilhørende værksteder, gartnerier, vaskeri, køkken og kirke. En by med egen kirkegård – de hjerneløses kirkegård.
Fra 1945 til 1982 blev der fjernet 2.000 hjerner på døde patienter. Hjernerne skulle bruges af videnskabsmænd. Hjernerne blev fjernet uden at spørge om tilladelse først, og de opbevares nu sammen med 8.000 andre indsamlede hjerner på Risskov Psykiatrisk Hospital. Men de er aldrig blevet benyttet af forskere.
Vi møder Leander, der bor på hospitalet hos plejemor Sigrid, der er sygeplejerske på hospitalet. Som læser ved vi, at Leander er Sigrids eget barn, men da enlige mødre var uglesete og ikke kunne have børn boende som del af et ansættelsesforhold, vælger hun at give sig ud for at være Leanders plejemor.
Sigrid er overlægedatter og opvokset i Den Gule By. På det tidspunkt var det normalt, at nogle af de mest velfungerende patienter gik til hånde i privaten hos de ansatte, og den gale kunstmaler Ivan kommer i hjemmet for at male Sigrids forældre. Ivan spreder glæde og latter omkring sig og han og Sigrid forelsker sig med en uønsket graviditet til følge.
Sigrids far er rasende og vil have fjernet barnet, og som familiens overhoved sender han Sigrid bort for at ”få det ordnet”. Sigrid føder barnet i dølgsmål og efterlader den lille dreng hos Bine Ukrudt, en slidt gammel morlil med en tyrannisk mand, der ikke må vide noget om drengen. Leander bliver skjult på Bines loft og får kun sporadisk besøg af Sigrid, indtil hun henter ham til Den Gule By som 5 årig. Leander er følelsesmæssigt understimuleret, men en musisk åre fører ham skridt for skridt ind i hans nye verden og lærer ham at begå sig. Hans følelsesmæssige udvikling er ubegribeligt smukt beskrevet i romanen, og man må modstræbende acceptere, hvorfor hverken Sigrid eller Bine Ukrudt kunne opfylde en lille drengs behov fra spæd til 5-årig.
Vi følger Leanders opvækst i Den Gule By. Hans glæder og sorger og hans forløsning, da det går op for ham, at plejemor er hans rigtige mor. Hans far – Ivan – er stadig patient på hospitalet og den pris, han betalte for at gå i seng med husets datter, har været høj -meget høj.
Vibeke Marx tegner et medrivende tidsbillede og giver læseren en dyb forståelse for, hvordan mennesker måtte tage hårde skæbner på sig. Vi får store følelser ikke kun for Leander, men også for Bine Ukrudt, Sigrid og Ivan og en respekt for, hvordan livet i Danmark har ændret sig på ganske få årtier.
Anmeldereksemplar.