143
2008
978-87-7691-941-2
Eskatologisk propaganda om menneskenes fortid og fremtid set udefra – fra djævelen og hans håndlangere. Satanisme-noveller på dansk.
På overfladen er dette selvstændige noveller fra fortiden, nutiden og fremtiden. En blanding af almindelige skrækhistorier, lidt science fiction og gamle beretninger helt ude fra religionernes overdrev. Undervejs opfatter læseren dog at der reelt er tale om én sammenhængende fortælling. Men hvad er dette så? En okkult gyser med fantastiske indslag? Et religiøst korstog – i så fald af hvilken observans?
Bogen sælges i pressemeddelelsen på ”en sort satire”, her gøres, f.eks. i novellen om ”Dommeren”, grin med ”indbildske kirkefolk i en fremtidig kirke, der uden at bemærke det, selv kommer til at spille rollen som farisæerne, der i sin tid dømte Jesus.” Titelnovellen, ”Kefalastro”, omhandler djævelen direkte, der gør sit indtog i en gudfrygtig by, og alene ved at fortælle sandheden, men netop ikke hele sandheden, som djævelens stil nu engang er, selvom dette ikke fremgår af novellen, starter en regulær borgerkrig om fromhed.
På sin vis er det ganske underholdende fortællinger, selvom det er ret så gennemskueligt hvad Tangaa-Jensen vil: Han vil skabe den samme splid i læserens sind som han skriver om i teksten, og benytter samme metode. I stedet for en satire, som da ville have været forfriskende for os alle, kammer det hele over i kvalm propaganda, mod kirken, og faktisk for djævelen. Satanismen finder som bekendt bestandigt nye veje, og ganske som i titelnovellen fortæller Tangaa-Jensen kun lige nok af sine ”sandheder” til at drive pointen hjem, vi får aldrig hele fortællingen om de religionshistoriske begivenheder og pointer. Kender man ikke i forvejen til historierne kan man måske nok blive indfanget i hans spin og videreudvikle evt. Ekstrabladsagtige holdninger til den religiøse dimension i verden. Men for de frelste prædiker Tangaa-Jensen altså forgæves. Her ville satireformen, reelt forløst, ellers kunne have flyttet noget, som den altid har gjort. Trist at se science fiction elementer indgå i dette personlige, og underligt uargumenterede korstog.