0 kommentarer

Julens helte : en kalenderhistorie af Marianne Iben Hansen

af d. 27. februar 2007
Info
 
Sideantal

203

Udgivet

2006

ISBN

87-02-04251-7, 978-87-02-04251-1

 

Line skal flytte, noget hun ikke er videre begejstret for, men det er nødvendigt, da hendes far sammen med skibskokken Bønne, skal starte en ny restaurant. Line er træt af, at hun skal skifte skole, men hvad der bekymrer hende allermest er, om nisserne følger med. Derfor går hun aftenen før de skal af sted op på loftet, hvor hun lægger en seddel til sine små venner med den nye adresse.

Hvad Line imidlertid ikke er klar over, er at nisserne ikke er hjemme. De to der bor på loftet, Humle og Nis, er to tvillingenissedrenge som netop er fyldt 100 år. De er af sted til en ceremoni, hvor de vil blive forfremmet fra at være drillenisser til tryllenisser. De to stolte nisser får overrakt huer og tryllebog af selveste Arke Oldernis, men han sår lidt skår i glæden, da han gør dem opmærksomme på, at de er tryllenisser af 3. grad og på prøve julen igennem. Først når julen er ovre, er de rigtige tryllenisser. Indtil da går alt trylleri igennem ham, og hvis de dumper, kommer de til at vente endnu 100 år, og det har de i hvert fald ikke lyst til!

Men først skal de jo hjem igen og det er en lidt grim overraskelse der venter de to nykårede tryllenisser. For Line er jo væk! Der er ikke andet for, end de må trylle sig derhen. Det er jo også helt fint, nemt og alt det der, hvis fjummernissen Humle ikke havde glemt tryllebogen. Nå, men hente den kan de ikke, for så mener de med sikkerhed, de dumper, så Humle fremsiger en remse som han mener, må være rigtig. Ak ja, det er den så bare ikke helt…


Fuglen er fløjet
Og hulen er hul
Vi vil ha´ Line
Og vi vil ha´ jul
Hippedi happedi
Huen er på
Hejsa nu rejser
Vi ud i det blå

– Er du gal på mig, hvisker Humle og skæver til Nis. Men Nis har sine tanker et helt andet sted. Han har fået øje på en gammel båd, og i stævnen sidder en mand med en fiskestang.
– Åhh, siger han for sig selv. – Nåh, sådan.
Humle ser undrende på ham. – Sådan hvad?
Nis peger hen mod manden. – Det har du både line og hjul, som du bad om.
– Hvad mener du? Det er da ikke Line, det er jo en mand! Vil du påstå, det er julemanden, måske?
– Nej, brug nu øjnene! Dér… på mandens fiskestang. Kan du se det? […]

(side 36-37)

Line og hendes familie trænger til lidt hjælp med at få julestemningen frem, da de er flyttet og det hele endnu ikke er pakket ud. Heldigvis har de “Julens helte” alias Humle og Nis i nærheden, og så skal der nok blive jul. Nisserne er også svært opsatte på at hjælpe Line med at føle sig bedre tilpas i sin nye skole, men deres anstrengelser fører dem godt nok vidt omkring, og ud i de særeste situationer. Mon de får lov at bestå deres prøve som tryllenisser og vil julestemningen indfinde sig hos familien?

Her er en af de julebøger som man vil glæde sig til at finde frem år efter år. Den er både sjov, spændende og hyggelig, ligesom sådan en jo skal være. Det er desuden en både festlig og farvestrålende kalenderbog. Bare man bladrer bogen igennem uden at læse et ord, så kommer man i julestemning. Det er faktisk ret imponerende som den er pyntet med grankviste, stjerner og diverse andre søde julemotiver. Derudover er den rigt suppleret med nogle skønne illustrationer af figurerne som optræder i bogen.

Bogen kan læses fra 6 år og er særdeles velegnet til højtlæsning.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter