0 kommentarer

Intimitet af Hanif Kureishi

af d. 3. januar 2006
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

122

Udgivet

1999

ISBN

87-00-33574-6

Originaltitel

Intimacy

 

Hanif Kureishi er født i England i 1954 – moderen er englænder og faderen pakistaner. Kureishi har skrevet flere anmelderroste bøger, og mange af bøgerne er også oversat til andre sprog. Derudover har han også skrevet manuskript til flere film – bl.a. den prisbelønnede “Mit smukke vaskeri”.

I hans kortroman “Intimitet” møder vi bogens fortæller og hovedperson, Jay, der er midaldrende og gift med Susan, som han har to små drenge sammen med. Bogen strækker sig over en enkelt aften og nat, og i løbet af disse timer følger vi de tanker der flyver gennem Jay´s hoved. Jay har nemlig besluttet at forlade Susan og deres to små drenge – han vil i stedet være sammen med sin unge elskerinde, som Susan ikke kender noget til. Susan og sønnerne ved ikke, at Jay vil forlade familien dagen efter – Jay har bare tænkt sig – uden nogen forklaring – at smutte når Susan er taget på arbejde og drengene er taget hen i parken for at lege.

Jay´s tanker i løbet af aftenen og natten går bl.a. ud på, at det er umuligt at leve sammen med det samme menneske for evigt, han forsvarer sig selv ved at fortælle sig selv, at kærligheden er fuld af skuffelser og at det er bedre at skride end det er at blive et sted, hvor man ikke er tilfreds. Han “glemmer” bare, at der også er børn at tage hensyn til, og at man som forælder bør sætte børnene først og ikke sine egne egoistiske behov.

“Intimitet” er hurtigt læst, men er en vanvittig god beskrivelse af en mands søgen efter et nyt ståsted i livet. Derudover er bogen en fortælling om angst for at forlade det trygge man allerede kender, om egoisme og flugt. Sproget er meget let og medrivende, så man kan ikke sige andet end, at bogen på alle planer er god og overbevisende. Det er en perle af en bog man ikke bør snyde sig selv for at læse.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter