0 kommentarer

Indtil videre – samlede digte af Pia Juul

af d. 1. september 2012
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

371

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7973-529-3

 

I denne moppedreng af en samling finder vi Pia Juuls samlede poetiske skrifter. En ret stor produktion, som spænder sig over et kvart århundredes digterværker (1985 til 2010). Derfor er det heller ikke underligt at samlingen breder sig over 372 (!) sider – et urimelig stort antal digte at skulle anmelde på én gang! Ikke desto mindre er det netop hvad jeg skal forsøge her.

Værket indledes med debutdigtsamlingen: “Levende og Lukket” fra 1985. Denne samling er gennemsyret af den karakteristiske 80er-ånd, og det er tydeligt, at hun henter inspiration i samme emner, som også gav føde til Michael Strunges og Søren Ulrik-Thomsens 80er-produktioner – men hun gør dog dette uden at blive en blot og bar kopi af hendes digterkollegaer. Der findes i digtene en feminin ømhed, samt en sans for det skønne, som på den tid ikke var hendes to digterkollegaer forundt. En glimrende start på værket, og det bliver allerede her tydeligt, at forfatterinden besidder et stort poetisk talent.

Efter den medrivende 80er start på samlingen, følger vi kronologisk Pia Juuls samlinger op gennem de kommende årtier. Det er tydeligt at hun i 90er-samlingerne: “En død mands nys” og “Sagde jeg, siger jeg”, i takt med tidens postmodernistiske ånd, leger med publikum og disses forventninger til digtgenren. Dette sker blandt andet ved at indskrive referencer til tidligere digterværker, dog uden at gøre det så tydeligt, at man uden videre kan afkode hvorfor en reference er præcis der, og hvorfor netop denne reference. Pia Juul slutter sine samlede digte af med et stykke kaldet: “Radioteatret”. En slags pseudorealistisk radiospil, der rejser flere spørgsmål end det giver svar. En klar appetitvækker for folk der elsker at begive sig uden for det givne værk, til et rum hvor man kan filosofere videre på egen hånd.

Nu kommer vi så til min anbefaling af bogen. Alt materialet i samlingen er jo gammelt stof, så for Pia Juul fans, der allerede har de respektive digtsamlinger, er der selvfølgelig ingen grund til at anskaffe sig denne bog. Men for folk som er til digte, men endnu ikke ejer noget af denne forfatterinde, vil det være en glimrende idé at købe bogen, og derved have de samlede digteriske værker af en fremragende forfatterinde!

Pia Juul får fire stjerner for dette værk bundsolide og kunstnerisk enormt velgennemførte værk!

Strålende digtsamling(er) fra en vores helt store lyrikere!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter