0 kommentarer

Hund i himlen af Hanne Kvist

af d. 3. juli 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

69

Udgivet

2012

ISBN

87-553-2978-0, 978-87-553-2978-2

 

“Hund i himlen” er en rørende og grum børnebog om at miste, om savn og om at finde en plads i livet efter. Som altid fra Hanne Kvists hånd bliver følelserne rusket grundigt igennem før slutningen, som heldigvis er god og fuld af lovende fremtid.
Den lille pige Lora har i et stykke tid været alene med Hund. Hun kender ikke sine forældre, og damen der tog sig af hende er død. Hun kommer på et børnehjem for piger, der drives af nonner. Straks ved ankomsten tager de Hund fra Lora, og for første gang nogensinde skal hun sove alene i en seng. Lora fatter endnu ikke omfanget af sit tab og prøver at vænne sig til det nye liv i klosteret sammen med 99 andre piger.
Hun bliver ven med en lokal bondes søn, Nick, og han hjælper hende igennem, da det bliver svært. Dagene går med at lære at strikke og prøve at passe ind, men omvæltningerne og savnet efter Hund bliver for voldsomt for Lora, og hun beslutter sig for selv at blive en hund. Nonnerne og de andre piger kigger undrende på den lille nye hund, men det tager Lora sig ikke af, for det er alvor:

“Hunde strækker sig når de vågner. Lora strakte forpoterne og bagpoterne så det knagede. Hun gabte med tungen hængende ud af halsen og snusede derpå lugten af 99 sovende piger og én hunds natteånde ind. Hun snusede til sengetøjet der lugtede fugtigt af nat og sæbepulver. Så spidsede hun ørerne og lyttede til lydene: Sovelydene fra pigerne omkring hende. En grydelyd fra køkkenet henne ad gangen. Nogle begyndende gadelyde uden for vinduet. Lora var en hund og behøvede kun at gøre hundeting, tænke på hundeting. Snuse, spise, sove.”

Lora bliver hund som en reaktion på noget, der er alt for meget at magte for en lille pige. Hun lukker ned for alle følelserne og nøjes med det en hund bekymrer sig om: at lege, sove og spise.
Der er heldigvis folk omkring Lora, som holder af hende og kan holde hende ud, selvom hun er hund. Hun får lov at sove hos en af nonnerne, fordi hun ikke skal gå rundt og være ked af det alene og hendes ven Nick gør også hvad han kan for at gøre hende glad.

“Hund i himlen” er en lille bog om en stor sorg. Hanne Kvist skriver så fint og skrøbeligt, at hjertet gir’ sig. Man bliver klogere på hvor forskelligt folk kommer gennem sorg – at de skal have rum til at takle det på deres egen måde samtidig med, at man skal give dem al den omsorg, de behøver.

De fine illustrationer er fra animationsfilmen “Hund i Himlen”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter