0 kommentarer

Hjertets Hemmeligheder af Ib Michael

af d. 5. august 2012
Info
 
Sideantal

267

Udgivet

2012

ISBN

978-87-02-12615-0

 

“Med disse tekster har jeg villet indkredse det, som har været vigtigt. Arcana mundi, naturens hemmeligheder, arcana dei, religionens, arcana empiri, statens, arcana cordis, hjertets, og arcana coeli, himlenes. I al beskedenhed.”

Disse ord læses i bogens forord (eller “fortalen” som Ib Michael selv kalder det), og det må jo siges at være noget af et projekt forfatteren her kaster sig ud i. Om det er lykkedes 100% for ham er jeg ikke helt sikker på, men han har i hvert fald skudt med litterære spredehagl under forsøget.

Bogen er bygget op af 6 selvbiografiske essays (forlagets ordvalg), plus et forord og en afslutning. I emnevalg spænder de vidt og bredt, lige fra barndomsminder om en præstationskrævende far, over syrede esoteriske drømmerier, til rejseskildringer og forfatterbiografier. Kort sagt en pose meget blandede bolsjer.

Alle essayene kan læses uafhængigt af hinanden. Dette faktum, plus det at teksterne er af noget svingende kvalitet, gør, at det ikke er en let opgave at bedømme bogen som én helhed. Bedst synes jeg selv Ib Michael er i de to essays omhandlende forfatterne Herman Melville og Gunnar Ekelöf: “Melvilliana”, “Angsten i Ekelöf”. I “Melvilliana” bliver læserne præsenteret for en fremragende gennemgang af forfatterskabet – der jo indeholder verdenslitteraturklassikeren “Moby Dick” – samt får en fin biografi af forfatteren, og dennes tragiske skæbne. Afsnittet om Ekelöf er noget mere personligt, og kan bedst beskrives som en kunstnerisk spejling af Ib Michaels egen person og forfatterskab ind i Ekelöfs. De værste passager i bogen findes i nogle af erindringsboblerne, der desværre også fylder ca. halvdelen af bogen. Her fortaber Ib Michael sig alt for ofte i højtsvævende drømmerier, der har den ubehagelige egenskab, at de kommer til at virke lidt træge i længden.

Jeg må indrømme, at jeg ikke er den store Ib Michael kender. Faktisk er dette det første hele værk, jeg læser af ham. Derfor er mine forudsætninger for at bedømme dette selvbiografisk værk måske ikke de bedste, men et forsøg skal jo gøres. Jeg bogen 3 stjerner (havde man kunnet give halve, så havde den fået 3,5). Der er et par essays i bogen der egentligt fortjener mere, men de bliver altså trukket ned af de andre som er knapt så interessante.

Som et sidste aber dabei vil jeg kraftigt anbefale bogen til deciderede Ib Michael fans, da disse uden tvivl vil kunne finde lag i bogen, som denne anmelder ikke har kunnet fiske frem af de Ib Michaelske drømmetåger.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter