0 kommentarer

Himlen bag de knuste ruder Af Evan Hunter

af d. 20. maj 2008
Info
 
Sideantal

280

Udgivet

1955

Originaltitel

The blackboard jungle, oversat af Lars Berg

 

Rick Dadier er nyudklækket skolelærer som får sin sag for, da han starter som engelsk lærer på North Manual Trades High School. Skolen er befolket af elever, der på andre skoler er fundet uegnede til mere bogligt arbejde. En slags skraldespand for de praktisk anlagte. Problemet er at både elever og lærere er klar over situationen, således bliver der ikke undervist med nogen større overbevisning. Går en lærer for højt op i sit job, risikerer han voldelige overgreb fra eleverne.
Den nyansatte Dadier har stadig alle idealerne intakt på sin første dag på jobbet. Problemerne vælter dog hurtigt hans naive verdensbillede: I samtlige klasser er der en udpræget mangel på disciplin, og der hersker en fundamental ligegyldighed overfor al undervisning. Det eneste der kan redde elevernes dag er hvis der sker noget fis og ballade. Da Dadier redder en kvindelig kollega fra en elev, der forsøger at voldtage hende, vokser problemerne ham over hovedet, for drengene på skolen synes Dadier skulle have undladt at blande sig.
Næsten hele historien afvikles på skolen. Dialogerne mellem Dadier og de problematiske elever er mange og lange, – nogen gange lidt for lange. Der savnes lidt afveksling, både i miljø og handling. Personerne er godt skildret, hovedpersonen kommer Hunter rigtigt godt rundt om i sin aftegning, og det er nærliggende at tænke tilbage på sin egen skoletid, hvorfor de forskellige gebærdede sig som de gjorde. Både lærere og elever. For selvom Hunter har fokus på læreren Rick Dadier, står elevernes motiver og tanker klart frem, i takt med at Dadier begynder at forstå disse.

”Himlen bag de knuste ruder” er en beskrivelse af et miljø og en situation, – skoletiden. Beretningens akilleshæl er de indre og ydre dialoger, der ofte bliver lidt for lange. Da disse ofte er skænderier mellem kvikke elever og en lærer, der ikke magter dem, er det i sagens natur anstrengte samtaler, der er ligeså anstrengende at læse. Helt sikkert troværdige nok, men anstrengte og lange. Man sidder og ønsker, at læreren skærer igennem og bringer situationerne til ophør længe før det sker.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter