1 comment

Frygtelige fynske fortællinger 2 af Maria Sofie Henriksen m.fl.

af d. 13. marts 2022
 

Frygtelige Fynske Fortællinger er tilbage med en efterfølger, denne gang med et lille benspænd, da novellerne skal indeholde elementer fra temaet, Alt godt fra havet. Det lykkes for rigtig mange, men i et par at historierne er der dog mangel på vand, hvis jeg ellers har været opmærksom nok.

Men ligesom i 1900, som jeg lige har anmeldt, så er dette også en samling af rigtig fine og underholdende gysernoveller, ikke mindre end 16 af slagsen, og vi kommer godt rundt på Fyn. Flere af forfatterne var med i første samling, men der er også dukket nye navne op.

Flere af historierne omhandler naturligvis havet som tager liv, eksempelvis i to meget stemningsfulde beretninger fra Karsten Brandt-Knudsen (Sten, stumper og det salte skum) og A. Silvestri (Enebærodde). Begge historier berører det dragende ved vandet, udsprunget af tragedier. Måske samlingens bedste noveller!

Ligeså er Anne-Mette Brandts En frygtelig kærlighedshistorie en grum og anderledes fortælling om havfruemyten.

Det var lidt sjovt at tjekke diverse steder på Google Maps, f.eks. Enebærodde, så jeg bedre kunne forestille mig stederne. Men det bliver alligevel noget mere nærværende i en historie som Sundfarten, som omhandler to pigers rundtur i Svendborgsund ombord på skibet M/S Helge, ikke mindst fordi jeg selv har taget turen. Jeg er ret vild med historier, hvor virkeligheden pludselig forsvinder, gruen opstår, og virkeligheden kommer tilbage. Rigtig fin historie.

Karina Sund Laustsen har skrevet en vellykket fortsættelse af Svendborg By Night fra første antologi. Her ankommer Iben til sekten Alt godt fra havet, hvor hun søger svar. Det er rigtig sjovt med den alternative Hekate Cassiopeia Larsen og hendes partner, der rent spirituelt bare hedder Preben! Den fremragende slutning er dog langt fra sjov, men ganske mørk…Mon far havde ret?

Der er også fine historier fra gammel tid, hvor man kun kunne rejse med hest. Torben Magnild Husums Før vi vågner, er nærmest en krimi, hvor barnelig med mystiske tatoveringer dukker op fra havet. En velskrevet historie med træk fra H.P. Lovecraft, og hvor Karsten Brandt-Knudsens fine illustration rammer helt plet…tror jeg.

Thomas Stordal har også skrevet en fængslende novelle, Skrapretteren, om Kasper, der render fra det ene mareridt til det andet på kroen, hvor hans venner bliver bestialsk myrdet. Det gik lidt for hurtigt op for mig, hvad der var galt, men trækkene til gammel tid er geniale og uhyggelige!

Der er rigtig mange gode noveller i antologien, og kun nogle få er nævnt her. Ligesom i 1900 er jeg rigtig godt underholdt, ikke mindst på grund af de meget forskellige historier, der holder et højt niveau. Blandingen af noveller der foregår i nutiden og i ældre tid er effektfuld.

Virkelig vellykket novellesamling!

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter