0 kommentarer

Forkælet med frihed Lars Ulrich – og hans band Metallica af Jens ‘Jam’ Rasmussen

af d. 26. november 2010
Info
 
Sideantal

322

Udgivet

2004

ISBN

87-595-2120-1

 

Danmarks største stjerne må nok være Lars Ulrich. Grundlægger og trommeslager i Metallica. Et band der er skrevet et utal af biografier om. De fleste uden bandets medvirken. Her har hovedpersonen ladet sig interviewe gentagne gange med bogens tilblivelse for øje. Netop derfor er ‘Forkælet med frihed’ foran feltet af Metallica-relateret litteratur. Ydermere undgår Rasmussen at ‘anmelde’ hver af Metallicas pladeudgivelser. En ting der normalt trækker læseoplevelsen i langdrag.

Lars Ulrich har altid været ‘motormund’ i interviews, ekstremt udadvendt med et stort talent for selvpromovering. Derfor brænder han gennem siderne som meget åbenhjertig, men kritiske læsere kunne måske savne et andet syn på manden end det han selv præsenterer. Rasmussen har ikke anlagt en kritisk analyserende optik. Der er dog mod bogens slutning lidt analyseren af Ulrichs opvækst i et usædvanligt frit miljø (som søn af tennis spilleren Torben Ulrich), op mod den person han er som voksen.

Lars Ulrichs livshistorie kan ikke fortælles uden samtidig at fortælle Metallicas, derfor ender bogen med både at være en biografi over manden OG bandet.

Enkelte faktuelle fejl slipper gennem. Blandt andet fremhæves nummeret ‘Orion’ som albumslutter på ‘Master of puppets’ (det passer ikke, det er ‘Damage inc.’) og i bogens sidste del gentages en del citater ordret, som man er stødt på tidligere i bogen. Sammen med bogens meget letlæste facon bliver det mod slutningen en smule irriterende.

Dog skal Rasmussen have ros, for det er uden sammenligning det bedste forsøg på en Metallica biografi til dato.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter