0 kommentarer

Forførernes klub af Thomas Rydahl

af d. 28. april 2021
Info
 
Sideantal

350

Udgivet

2021

ISBN

978 87 400 5741 6

Udgave

1. udgave

 

Scoremanual for Tinder-trætte ungersvende. Sørgmuntert skilsmissedrama. Hyldest til livsglæden og erotikken. Indføring i Kierkegaard for begyndere. Tilsat et stænk krimi for at afrunde den berusende cocktail.

Thomas Rydahls roman ”Forførernes klub” er et charmerende og spraglet kludetæppe, som de fleste vil hygge sig med. Hvad forfatteren ikke har i stilistisk elegance, har han til overflod i generøs fortælleglæde. Her er ikke sparet på effekterne; siderne vender nærmest sig selv i jagten på nye højdepunkter.

”Forførernes klub” – ringer en klokke? Det er helt bevidst, for vi skal naturligvis associere til Kierkegaards ”Forførerens dagbog”, der er en del af det vigtige, eksistentialistiske værk “Enten Eller”.

Eksistentialisme handler om at træffe valg, og at disse valg har konsekvenser. Ikke at træffe valg er også et valg, med tilsvarende konsekvenser. Det minder Rydahl om ved at præsentere os for Flemming, en vattet stueplante, der tror, det er helt ok at luske ned og se Champions League i kælderen i stedet for at gå i seng med Hannah, smuk og krævende vært på TV2’s ”Go’ morgen Danmark”.

Som konsekvens falder Hannah for succesfulde Antoine, som hellere end gerne vil i kassen med hende. Hun vil skilles – trods to børn og fjorten års ægteskab – og hvad gør Flemming? Ingenting. Dukker hovedet. Afventer.

Men ud af huset i forstaden kommer han til sidst. Også ud af jobbet, for det er Hannahs far, der ejer firmaet, han arbejder i. Flemming rammer bunden, og han er selv skyld i det. En kraftesløs nikkedukke.

Snart residerer han i et usselt anneks til en faldefærdig Østerbro-villa. Spiser junkfood, drikker sig i hegnet, piller sig i navlen. Derouten er total.

Men! Ved et skæbnens lykketræf inviteres han med i et hemmeligt selskab af begavede og ressourcestærke skønånder, der dyrker Kierkegaard og livsnydelse i lige mål. Og så vender skuden for romanens helt og antihelt.

Han får job på vinstuen Gjenstand, han begynder at male, han lærer sig Kierkegaards lidet subtile scoreteknikker i ”Forførerens dagbog” – og heureka, nu formår han også selv at forføre den ene fantastiske kvinde efter den anden. Ekskonen, børnene, hans omgivelser ser ham pludselig i et nyt lys.

At kvinder ofte er tilbøjelige til at lade sig forføre af mænd, der gør sig lidt umage, og som ikke kaster sig selv i grams, kommer nok ikke som den store overraskelse. På den anden side er det ingen skade til at blive mindet om, at det kan have lige så stor værdi at være interesseret som at være interessant. God pointe.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter