0 kommentarer

Familien Kammer af Hanne Richardt Beck

af d. 26. december 2013
Info
 
Sideantal

486

Udgivet

2013

ISBN

978-87-02-14963-0

 
Familien Kammer består af det nu pensionerede tandlægepar Dea og Bent Kammer og deres 3 voksne børn Mari, Thomas og Kit. Dea og Bent nærmer sig guldbrylluppet, og forberedelserne til festen er rammen for beskrivelsen af familien og de personer, familien består af.

Dea er den, der styrer i familien. Dea, som egentlig aldrig ønskede at få børn, men som til gengæld har en faglig stolthed og er dygtig til sit arbejde som tandlæge. For Dea betyder facaden og et pænt hjem alt – det piner hende, at de har solgt deres hus og er flyttet i lejlighed. Lige nu er hun rastløs og går meget op i detaljerne for festen, mens Bent bare følger med og lader Dea bestemme. En Børge Mogensen sofa må absolut ombetrækkes inden festen – men da det viser sig at der er borebiller i træet, insisterer Dea på at købe en ny sofa. Den gamle sofa bliver på en måde symbolsk for forholdet til deres 3 børn – Mari får tilbudt at købe den gamle sofa for 15.000, da hun afslår, tilbydes den Thomas for 5.000, og endelig bliver Kit spurgt, om hun vil have sofaen!

For Dea er det egentlig kun Kit, der betyder noget. Sådan har det altid været. Nu, hvor Kit er i fyrrerne, lader hun sjældent høre fra sig, og Dea bruger kontakten til de 2 ældste børn til at fiske efter nyt om Kit. Mari og Thomas interesserer hende ikke rigtigt.

Mari, den ældste, har det svært med sig selv. Hun er en klodset, kraftig pige, helt ulig sin fikse mor og søster, og da hun møder John, sin mand, er det tryghed og accept hun søger. Da det viser sig, at John har en datter på 16 år, slår det helt benene væk under Mari.

Thomas er fraskilt og far til tvillingedrenge. Han er skoleinspektør, og fantaserer om den skønne unge lærervikar, Cecilie – og roder sig ud i mere end han kan overskue.

Kit møder vi først i slutningen af bogen. Kit, den lille sære efternøler, der som barn havde det bedst med at sidde for sig selv i et skab. Hun prøvede at få en slags venskab med sine ældre søskende, men blev afvist. Der blev aldrig knyttet tætte bånd mellem de 3 søskende. Hun var og er den eneste af børnene, der interesserer Dea – måske fordi hun var og er uopnåelig? Det barn, Dea ikke kan styre.

Hun er en velbegavet, rastløs person, der har vendt familien ryggen i erkendelse af, at de ikke har noget at sige hinanden. “Ingen i familien havde nogensinde forstået, hvem Kit var, og hvorfor blive stående i hullet og råbe, når ingen alligevel hører, hvad man siger?”

Det er en fortælling om et par travle, overfladiske forældre og deres 3 børn, hvis opvækst er præget af jalousi og manglende omsorg. Kit: “Bare tanken om den forestående samtale med storesøsteren gjorde hende træt. Det var altid anstrengende at tale med Mari, som hellere ville brække samtlige knogler i din kantede krop end indrømme, at familien Kammer var uhelbredeligt dysfunktionel. Mari magtede ikke at erkende, at der ingen kærlighed var mellem nogen af dem. Den opmærksomhed, som Dea havde omklamret Kit med, var ikke udtryk for kærlighed, men for underskud. Kit skulle fylde en eller anden bundløs brønd i moren.”

Hanne Richardt Beck er rigtig god til at beskrive mennesker – jeg har tidligere med fornøjelse læst “Men bedste hr. Hund”, hvor der fortælles fra et barns perspektiv.

Her får man et godt indtryk af personerne i Familien Kammer – som ikke er helt urealistisk – både i direkte beskrivelser, hvor man på skift følger personerne, og gennem de andre familiemedlemmer. Sprogligt er det en velskrevet roman, der veksler mellem dialog og fortælling. På overfladen en familie med styr på det hele – men samtidig en familie, hvor ingen har det helt godt. Kan anbefales.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter