0 kommentarer

Et andet menneske, et andet liv af Sofie Jama

af d. 7. marts 2019
Info
 
Sideantal

320

Udgivet

2019

ISBN

9788740051704

 

En smuk og voldsom fortælling om Baraka, der flygter sammen med sin mor og søskende fra borgerkrigen i Somalia midt i 1990´erne. Skiftet fra varme tørre sletter, i tæt samliv med slægtninge, dyr og natur og i dyb hengivenhed til Allah, til et gråt og koldt Danmark kunne ikke være større.

Baraka oplever en kulturel ”omskæring” af sit liv, på samme måde som hendes kønsdele blev omskåret i Somalia, så hun kunne blive en accepteret del af samfundet. I lufthavnen ser hun sin mor træde ind i det kulturelle tomrum:

”Men nu var hun med ét forvandlet til en mærkværdig skikkelse i underligt poset tøj i alt for spraglede farver og med en hudfarve, der placerede hende nederst i et oldgammelt globalt hierarki af hudfarver, som vi alle skulle blive introduceret til.” 

Baraka klarer den kulturelle ”omskæring” bedre end sin mor. Hun er dygtig i skolen, og hun erkender, at morens overlevelsesmetode med vold og kontrol er en forhindring for overlevelse i det nye land, så hun lægger planer for sin frihed.

Romanen fletter to andre flygtningeskæbner sammen med Barakas historie. Via sit senere arbejde i Røde Kors møder hun en ung palæstinensisk dreng, der har overlevet et umenneskeligt ophold i Yarmouk-lejren i Syrien. Den tredje skæbne, der krydser Barakas vej, er den gamle jødiske kvinde Esther, som har overlevet 2. verdenskrig.

Alle tre flygtningeskæbner afspejler forstærket den situation som flygtninge kloden over befinder sig i: angsten for at dø, sult, udnyttelse og bekymring for familiemedlemmer, der er kommet væk fra hinanden.

Fortællingen går tæt på livets grundelementer og piller ved de fordomme, man nemt danner om andre befolkningsgrupper. Hvad kan vi egentlig vide om pigen med tørklædet? Hun kan både være knaldhamrende intelligent og mere vågen end dig selv. Hun er måske omskåret, men alligevel med en blomstrende seksualitet, som kræver udtryksmåder. Forfatteren, Sofie Jama, slår et slag for det kvindelige kønsorgan og nydelsen. Hun lader Baraka oprette bloggen ”Se min smukke fisse” og inspirerer andre til at få den kvindelige seksualitet ud af skammekrogen.

Romanen bevæger sig fint mellem de to kulturer og kommer omkring mange temaer i sit fletværk mellem vestlig sekulær livsform og rødderne af traditionel somalisk og muslimsk kultur, hvor religiøsitet, besværgelser og ånder spiller ind.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter