0 kommentarer

En af os sover af Josefine Klougart

af d. 26. april 2012
Info
 
Sideantal

261

Udgivet

2012

ISBN

978-87-638-2190-2

 

Jeg gik til bogen uden noget forhåndskendskab til forfatterinden, og derfor havde jeg heller ingen idé om, hvad den ville bringe, udover at den jo er genrebestemt som en roman. Jeg slog op på første side, og læste disse indledende linjer:

”Lyset kommer krybende ind over de pløjede marker. Flager af mørk leret jord skubbet op mellem hinanden, tyrekalve, der slås i båsene, et brag af for meget krop på for lidt plads.”

Disse første linjers lyriske islæt forbavsede mig noget, og da bogen de næste mange sider fortsatte i samme stil, blev det klart for mig, at dette ikke var nogen fortælling i klassisk forstand. Dette gør selvsagt, at den heller ikke let at gengive. Derfor vil jeg ikke give et længere referat af den, men blot et kort rids over handlingen:

Vi følger i bogen en unavngiven kvinde, som har mistet to mænd; den ene er død, og den anden har forladt hende. Romanen er bygget meget ukronologisk op, og veksler frit mellem drømmende passager, a la det ovenstående citat, og mere situationsbundne erindringsglimt. Disse glimt giver os læsere en fragmenteret indsigt i de to forliste forhold. Der er i bogen også et parallelt handlingsforløb. Heri følger vi kvinden fra hendes hjem i København til Mols, hvor hun skal på et restituerende ophold hos sine forældre. (Antageligt efter den ene mands død).

Bogens altoverskyggende tema er; om det at miste. I melankolske drømmefragmenter og stemningsbilleder får vi som læsere malet et billede af en kvinde, der sorgbetynget forsøger at begå sig i livet.

Der er hos mig ingen tvivl om, at Josefine Klougart er i besiddelse af et stort forfattertalent! Bogen indeholder passager, der vil tage pusten fra enhver litteraturelsker. Hun mestrer til fulde det metaformættede sprog og er ikke bange for at benytte dette til at konstruere lange og meget originale, passager. Desværre er dette også hendes akilleshæl, for det hele har en tendens til at tage overhånd, og vi får som læsere lidt en fornemmelse af at træde vande. En anden hæmsko er, at det ultrabeskrivende sprog desværre også virker en smule forvirrende. Derfor måtte jeg ved flere lejligheder genlæse en side for at få hoved og hale i historien. Bogen er med andre ord ikke letlæst og stiller store krav til sit publikum.

Jeg giver bogen 3 stjerner. De to af stjernerne er for den solide men noget uoriginale historie om en kvinde, der mister sin(e) mand/mænd. Den tredje stjerne giver jeg for forfatterindens meget smukke og gennemførte kunstneriske sprog.

Helt bestemt en forfatterinde der er værd at holde øje med i fremtiden.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter