0 kommentarer

Eksil af Jakob Ejersbo

af d. 8. oktober 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

283

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-06394-3

 

‘Eksil’ indvier os i et gudsjammerligt kedeligt kostskoleliv og til den rodløse engelske teenager Samanthas desperate forsøg på at finde adspredelse og en mening med tilværelsen.

Fortællingen indledes med en indføring i livet på en international skole i Tanzania. Der intrigeres, kulturer støder sammen, og drengene drømmer vådt om Samantha, som bestemt heller ikke er uvillig. Det leder til et dramatisk klimaks som bringer hende ud på dybt vand, og til et katastrofalt ophold i Dar (Es Salaam).

Her kunne der være lagt op til en finurlig vinkel på tilværelsen, set med teenageren Samanthas øjne, men desværre rummer historiens første halvdel ingen guldkorn om de “mærkelige” voksnes liv, som i fx. ‘Forbandede ungdom’ eller i John Irvings romaner. Som figur er Samantha lidt tom, og hendes liv er omtrent lige så indholdsløst. Den halvkedelige første del af fortællingen bruges til at beskrive de samme pubertære aktiviteter igen og igen; de unge drikker, ryger bhangi, sladrer, og alle har mere eller mindre konstant sex på hjernen.

Gradvist fornemmer man dog, hvor smadret hun er indvendigt af den dysfunktionelle familie hun er en del af. En voldelig og fraværende far, heftigt utro overfor den alkoholiserede kone, som er ligeså fraværende. Ganske fint beskrives det hvordan alle med stigende desperation lever på kanten af det udholdelige, karrieremæssigt som følelsesmæssigt, hvilket giver fortællingen et krads skær. Kun søsteren Allison finder en udvej af dødvandet ved at gifte sig med en velstående hollandsk forretningsmand bosiddende i Dar.

Først lidt over halvvejs i romanen kommer der dejligt skub i sagerne. Et overfald på Samantha forandrer alting. Hun ender op i Dar hos søsteren, hvor hun hægter sig på en allerede gift mand, som rigtigt skidt selskab. Det ender helt galt lige da det ellers ser ud til, at der findes en vej ud, også for Samantha. Det virker overraskende chokerende, for undervejs kommer man til at holde af det vanskelige pigebarn, nok fordi beskrivelsen af hendes forvirrede teenagefølelser og naive håbefuldhed rammer godt.

En interessant roman om et både følelsesmæssigt og fysisk eksil, med baggrund i en kynisk beskrivelse af et sørgeligt forfaldent Afrika, som dog er lidt længe om at komme ud over det trivielle teenagetema om sex, druk og pot.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter