0 kommentarer

Dragon Niels Kjeldsen af Søren Meltofte

af d. 25. juli 2013
Info
 
Sideantal

162

Udgivet

1997

ISBN

87-89190-71-8

 

Dragonen Niels Kjeldsen blev landskendt efter krigen i 1864, fordi han ikke ville overgive sig til en overmægtig styrke prøjsiske husarer og stædigt kæmpede videre. Det kostede ham livet.

En detaljeret beskrivelse af Niels Kjeldsens skæbne er læge Søren Meltoftes debut som militærhistorisk forfatter.

Søren Meltofte beretter time for time og hest for hest om den dramatiske ryttertræfning ved Viuf nord for Kolding den 28. februar 1864, da danske dragoner kom i kamp med prøjsiske ryttere på patrulje. Træfningen endte med, at en 19-årig prøjsisk løjtnant skød Niels Kjeldsen i hovedet og dræbte ham. Episoden var historisk set en isoleret hændelse i krigen uden videre betydning for det videre forløb, men den har alligevel overlevet som myte og gået over i folkebevidstheden som begrebet »Den tapre Landsoldat«.

Søren Meltofte går bag om hærens officielle version og den politiske propaganda ved at dykke dybt i arkiverne. Hændelsen på landevejen mellem Kolding og Vejle har nemlig været en kærkommen anledning til at fremhæve “de onde fjender” som barbariske og ukultiverede og fremstille danskerne som modige og retlinede.

Søren Meltofte har valgt at fortælle kronologisk, så der opnås et klimaks. Han har desuden valgt en fremstilling uden argumentationer, diskussioner eller fodnoter og udeladt urimeligt tendentiøse detaljer.

En bog til alle, der kan lide historie – og en god historie.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter