0 kommentarer

Den tynde mand af Dashiell Hammett

af d. 11. februar 2008
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

175

Udgivet

1970

ISBN

8755737358

Originaltitel

The thin man

 

Forhenværende privatdetektiv, Nick Charles, er på ferie med sin kone Nora i New York, hvor de varter forskellige bekendte op med utallige cocktails og drinks på deres hotelværelse. Freden forstyrres, da en kvinde med rod i Nicks fortid myrdes. Alle insisterer på, at Nick automatisk bør tage sig af sagen lige fra kvindens tidligere arbejdsgiver / elsker, som engang var Nicks klient til underverdenen og politiet.

Nick Charles gider faktisk ikke blandes ind i noget mord. Han vil meget hellere drikke cocktails til morgenmaden efterfulgt af nogle flere cocktails til frokost. Nicks kone, Nora, er den eneste af kvinderne i bogen, der beskrives nogenlunde respektfuldt. Faktisk så respektfuldt, at hun virker direkte utroværdig i hendes konstante opbakning af sin mand. Hun godtager uden videre et konstant rend af drikfældige bekendte, grove politibetjente og vildt hysteriske kvindemennesker og synes tilsyneladende, det er helt naturligt, at morgenmaden består af sprut. Da alle, Charles’ nysgerrige kone inklusiv, bliver ved med at spørge ham ud om sagen, kan han lige så godt gå ind i opklaringen.
Lidt flere mord kommer til, men så er der heller ikke grund til at spilde mere af ens ferie, og han afslører overlegent plot og gerningsmand.

Hvis man gerne vil forsøge sig ud i noir-genren, kan man lige så godt starte, hvor det er bedst; hos James Ellroy og hans Los Angeles kvartet, som består af “Sorte Dahlia” (1987), “Ingenmandsland” (1988), “De faldne engles by” (1990) og “Hvid jazz” (1992). “De faldne engles by” blev filmatiseret under titlen “L.A. Confidential” i 1997.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter