0 kommentarer

Cementhaven af Ian McEwan

af d. 10. april 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

136

Udgivet

1979

ISBN

87-01-90361-6

Originaltitel

The cement garden

 

I bogen “Cementhaven” har McEwan valgt en problemstilling, som ikke forekommer så ofte i fiktionens verden. Nemlig: Hvad sker der med børnene i en familie, når far dør og dernæst mor og man holder det hele hemmeligt for omverdenen?

Selvom McEwan er et ret kendt navn i Danmark nu efter han udgav “Soning” (som blev filmatiseret med stor succes), så er denne bog fra hans tidligere forfatterår ikke nær så kendt i Danmark. Og måske er dette netop fordi emnet er tabu.

Før dødsfaldene består familien af mor, far, Jack på 16 år (som er vores fortæller), hans storesøster Julie på 17, hans lillesøster Sue på 13 og lillebroderen Tom på 6 år. Da faderen dør, har moren det ikke så godt og børnene må mere eller mindre klare sig selv. Allerede da Jack og Julie var yngre, legede de sammen med Sue doktor og Jack fortæller hvordan de nogle gange overskred grænser. Senere hen er de dog vokset fra denne leg, men der er en form for seksuel spænding mellem Jack og Julie. Dette forværres, da deres mor dør, og de begraver hende ude i haven i cement. De opretholder dog facaden udadtil, selvom dette bliver sværere og sværere. Julie har en kæreste, som undrer sig over hvad der sker og en dag går det helt galt for disse søskende. Resten må du læse dig frem til (eller se filmen med Charlotte Gainsbourg i hovedrollen).

”Cementhaven” er en bog for sig selv. Den er dybt forstyrrende, når det gælder børnenes handlinger, men den er virkelig godt skrevet, og McEwan er generelt god til at opretholde den røde tråd og gennem læsningen af denne bog tænkte jeg hele tiden: “Hvornår bliver de opdaget og hvad vil der ske med dem?” Jeg vil helt klart anbefale denne bog. Selvom du græmmes af de seksuelle forhold, så vil du samtidig have medfølelse med disse søskende.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter