0 kommentarer

Butcher’s Crossing af John E. Wiliams

af d. 19. oktober 2015
Info
 
Sideantal

327

Udgivet

2015

ISBN

978-87-11-32525-4

Originaltitel

Butcher's Crossing

 

I 1873 forlader den unge Will Andrews sine studier ved Harvard, og det trygge liv på USA’s østkyst, for at drage mod noget andet. Mod landet, mod ødemarken, og mod sig selv. Efter et par ugers rejse, kommer han til den lille flække Butcher’s Crossing. Her møder han Miller der kender et godt sted i en dal hvor der er bisonokser i tusindvis – og bisonskind kan sælges til en god pris. Andrews sætter sammen med Miller og to andre, kurs mod dalen, mod bisonokserne og mod jagten på det han ikke rigtig kan definere.

Der er således lagt op til en interessant fortælling om Andrews og hvordan han udvikler sig, og – måske – finder sig selv i ødemarken. I stedet får vi en håndbog i bisonjagt og overlevelse i naturen under ekstreme forhold. Alt er pinagtigt detaljeret beskrevet, og et eller andet sted i denne alenlange manual i friluftsliv, går fortællingen om Andrews tabt. Ind imellem i få og alt for korte afsnit, er det som om forfatteren kom i tanke om at det da for øvrigt ikke var en vejledning i bisonjagt han var ved at skrive, kommer der nogle få forkølede forsøg på at give bogens hovedpersoner lidt krop, hvorefter han igen fortaber sig i en vejledning i at lave patroner og bygge et shelter af bisonskind, eller alenlange beskrivelser af den omgivende natur.

Alt det der skulle have været fortalt løbende, så karaktererne stille og roligt kunne bygges op og udvikles, hamres ned i de sidste par kapitler med en sådan kraft, at det virker fuldstændig meningsløst. Som læser møder jeg Andrews før han tager afsted på sin “dannelsesrejse”, og jeg møder den Andrews der et lille år efter, rider alene ud af Butcher’s Crossing mens solen står op over prærien. Det er to vidt forskellige personer, og jeg mangler i den grad fortællingen ind imellem.

Man skal altid være varsom med forventninger til en bog, og man skal være ekstra varsom når man tidligere er blevet blæst fuldstændig bagover som jeg blev det af John Williams’ “Stoner”. Måske burde jeg have anet uråd, efter at have læst omslagets mange, mange rosende ord – om “Stoner”. “Butcher’s Crossing” selv derimod, nævnes blot i et enkelt kort citat fra en anmeldelse fra Chicago Tribune.

“Butcher’s Crossing” er John Williams debutroman fra 1960. I 1965 nedkom han med mesterværket “Stoner”, der er alt det “Butcher’s Crossing” ikke er – og det er en del.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter