0 kommentarer

Britt-Marie var her! af Fredrik Backman

af d. 4. november 2014
Info
 
Sideantal

378

Udgivet

2014

Originaltitel

Britt-Marie var här

 

Fredrik Backman har gjort det igen. Jeg var meget spændt på om han kunne holde stilen og kvaliteten fra kanon-debut’en “En mand der hedder Ove”, i denne hans anden roman på kun to år. Men det ku’ han – hold op hvor han ku’! “Britt-Marie var her!”, er fuldt ud på højde med bogen om Ove. Den er morsom, ja, sine steder endda hylende morsom, og den er dyb. Endda meget dyb.
Der er steder, især i begyndelsen, hvor det morsomme tangerer det krampagtige, og bliver lidt for meget det samme om og om igen. Men efterhånden som historien om Britt-Marie skrider frem, tilgiver man det krampagtige, og røres af det dybe.

Britt-Marie har levet i skyggen af sin mand Kent, i 40 år. Da hans unge elskerinde en dag ringer til Britt-Marie og fortæller, at Kent har fået et hjerteanfald og er blevet indlagt på sygehuset, træder Britt-Marie tøvende ud af skyggen. For det var ligesom nok nu, uden at hun helt kunne sætte fingeren på hvad “det” så er, så er det i hvert fald ikke i orden at han har en anden kvinde. Ikke efter 40 år, hvor han egentlig ikke har bemærket hende. Britt-Marie flytter hjemmefra, med altankasser og det hele. Gennem arbejdsformidlingen får hun et job i en fritidsordning i landsbyen Borg, en af de små byer der ligger ved landevejen, og som man egentlig ikke bemærker. Fritidsordningen skulle egentlig have været nedlagt, men folkene på kommunen nåede det ikke inden de gik på juleferie, og da fritidsordninger ikke kan stå ubemandede hen, ansættes Britt-Marie. Mødet med Borg-boerne, vender op og ned på alt hvad der er Britt-Marie, og hverken hun eller Borg bliver nogensinde det samme igen.

Jeg var noget spændt på bogen, da dens omdrejningspunkt er fodbold – og jeg kan ikke døje fodbold. Men måden det hele kører omkring denne underlige sport, og det den gør ved mennesker, fungerer aldeles glimrende.

At “Britt-Marie var her!”, kan man ikke tvivle på efter at have mødt hende. Hun er virkelig, virkelig irriterende, og fuldstændig uimodståelig i Fredrik Backmans fortælling om hende, og om det der virkelig betyder noget i livet. Da jeg forleden blev spurgt hvilken bog der var den bedste jeg havde læst i år, skulle jeg ikke tænke ret længe. Det er “Britt-Marie var her!”. Og selv om slutningen får én til at tænke på damebladsromaner, så er det ok. Det kan man godt bære over med, og nogle gange er livet vel bare sådan.

Selv om humoren i begyndelsen virkede lidt krampagtig, ser jeg ikke anden udvej, end endnu en gang at kaste fem store stjerner efter Fredrik Backman – og håbe at han forstår en hentydning, og nedkommer med endnu en skøn historie om et års tid.

Bedømmelse
Karakter