0 kommentarer

Bernard Prince 1974-1977 af Hermann & Greg

af d. 13. december 2019
Info
 
Forfatter
Omslag
Sideantal

216

Udgivet

2019

ISBN

9788770210850

Originaltitel

Le Souffle de Moloch, La, Forteresse des Brumes, Objectif Cormoran, Le Port des Fous - oversat af Sebastian Weirsøe Flamant

Udgave

1. udgave

 

Så udkom det sidste bind i Forlaget Zooms Bernard Prince projekt. Det fjerde bind er et digert værk på 216 sider, men det indeholder også de sidste fire albums, hvor Hermann og Greg samarbejdede. Serien fortsatte med Greg som forfatter, blot med andre tegnere, mens Hermann koncentrerede sig om sin egen Jeremiah serie. Dog vendte Hermann tilbage med et nyt Prince album i 2010, hvor hans søn, Yves H, stod for historien.

Om Yves H har Thierry Capezzone en sjov anekdote i sin udmærkede indledning. Der er mange der deler hans mening om sønnens evner.

Bogen starter med albummet Moloks vrede fra 1974. Greg bruger atter naturens kræfter som tema, og denne gang er det en vulkan i udbrud. Cormoran bliver kapret, og i jagten på generobringen af deres båd, lander de mildest talt lige i vulkanes midtpunkt.

Tågernes fort fra 1975 er en herlig fortælling, hvor Prince bliver luret til at finde en gammel kendings datter. General Satan lover ham 1 million i diamanter for at skaffe sin datter hjem, uskadt og ugift. Det er en rigtig fin historie, der foregår i meget flot tegnede bjerglandskaber og klippehuler. Plottet er fuld af overraskelser, samlingens bedste historie.

I Cormoran i skudlinjen fra 1976 bliver mandskabet atter snydt, denne gang af en smuk, badende kvinde, der med sine kumpaner har planer om at snigmyrde en rigmand på en ret spidsfindig måde.

Sidste album i samlingen er De gales havn, fra 1977. Et af de album jeg husker bedst fra min barndom. Djinn bliver meget belejligt sendt på kostskole, så de voksne kan udføre et farligt job. De bliver hyret til at undersøge et skib, der virker forladt i det Canadiske ishav. Kaptajnen ligger død på isen i nærheden, og Prince og Barney er snart rodet ind i en farlig affære. Denne sidste historie er utrolig flot og stemningsfuldt tegnet, af en Hermann i en næsten fuldendt stil.

Det har været en oplevelse at følge udviklingen gennem de fire samlebind. Mest bemærkelsesværdig er nok Hermanns udvikling i tegnestil, der starter i det kantede og stive hjørne tilbage i 60’erne, og slutter flot i De gales havn. Der er dog eksempler i bøgerne, f.eks. på forsiderne, hvor man kan se, hvordan han tegner i dag.

Samlealbums er det nye sorte, og Zooms Bernard Prince saga er en af de fornemme af slagsen. Om man er gammel tegneserie fan, eller nybegynder i genren, så er det fire meget anbefalelsesværdige albums, der bør stå i reolen. Det er klassisk tegneserie, uden de store blodsudgydelser, der henvender sig til et bredt publikum.

 

Bedømmelse
Karakter