0 kommentarer

Alle tapre bliver tilgivet af Chris Cleave

af d. 17. november 2016
Info
 
Sideantal

485

Udgivet

2016

ISBN

978-87-93323-60-5

Originaltitel

Everyone brave is forgiven

 

Mary North er 18 år, da England erklærer Tyskland krig, og indenfor en time har hun meldt sig til krigstjeneste. Hun forestiller sig et spændende liv, måske endda som spion! Men hun ender i stedet som skolelærerinde, da de fleste mandlige lærere har meldt sig som soldater.

Modsat Mary beslutter Tom Shaw at holde sig så langt væk fra krigen som muligt, og ender ad den vej som leder af det skoledistrikt Mary kommer under.

Tom deler lejlighed med vennen Alistair Heath som heller ikke melder sig fra starten, men senere søger ind og kommer på officersuddannelsen. Efter de allieredes mislykkedes modstand i Frankrig bliver Alistairs regiment sendt til Malta for at beskytte den britiske flådebase. Malta blev de første år af krigen holdt i et jerngreb af aksemagterne med stor sult og nød til følge for både soldater og civilbefolkningen.

Gennem disse tre unge menneskers liv fortæller Chris Cleave om krigens første tre år, og det er en barsk historie. Vi hører om evakueringen af Londons børn med fokus på den sorte dreng Zachary Lee, som Mary får et særligt forhold til; om Blitzen i London og hvordan befolkningen klarede sig; om de forfærdelige vilkår for befolkningen på Malta under aksemagternes blokade; om samfundsklasser, fordomme, racisme, venskab, kærlighed og tab.

Jeg har ikke tidligere læst noget af Chris Cleave, men jeg skal love for, at jeg har fået lyst til det efter at have læst ”Alle tapre bliver tilgivet”. Det er lykkes Cleave at skabe personer der fremstår så levende og troværdige, at jeg blev fuldstændig grebet af deres skæbner nærmest fra første side.

Historien er inspireret af Cleaves bedsteforældre, mens plottet er fri fantasi. Cleaves morfar oplevede f.eks. belejringen af Malta, mens farmoren var ambulancefører og mormoren drev sin egen børnehave og skole under krigen.

Chris Cleave skriver fantastisk, og flere gange sad jeg med tårer i øjnene under læsningen. Ikke kun over de grusomheder krigen førte med sig, men også over det mod og den tapperhed helt almindelige mennesker udviste. Som når Mary og hendes veninde melder sig til ambulancetjeneste og risikerer liv og lemmer under flyangrebene for at komme de sårede til undsætning. Hele tiden undgår Cleave at blive rørstrømsk eller forfalde til klichéer. I stedet formår han at holde en tone, der på samme tid er både let og seriøs

”Alle tapre bliver tilgivet” er en roman om at elske og miste og leve videre selv når alt ser sortest ud. Om mod og tapperhed og håbet om at gøre en forskel. Om hverdagens lille drama midt i verdenskrigens rædsler. Det er smukt, det er barsk og det er forrygende skrevet.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter