NYESTE
Født:
1900, Danmark

William Heinesen

William Heinesen, f. 15. januar 1900 – d. 12. marts 1991, var en færøsk forfatter, komponist, og billedkunstner.

Drev i en årrække familiens handelsfirma sideløbende med sit forfatterskab, der i årene 1921-1976 omfattede digte, noveller og romaner. Debuterede i 1921 med Arktiske Elegier og andre Digte.

1965: Modtager Nordisk Råds Litteraturpris for “Det gode håb”.

Læs mere her.

Bibliografi

1921  Arktiske Elegier og andre digte (digte) 

1924  Højbjærgning ved havet (digte)

1927  Sange mod vårdybet (digte)

1930  Stjernerne vågner (digte)

1934  Blæsende gry

1936  Den dunkle sol (digte)

1938  Noatun

1949  Den sorte gryde

1950  De fortabte spillemænd

1952  Moder syvstjerne

1955  Digte i udvalg

1957  Det fortryllede lys (noveller)

1958  Det dyrebare lys. Jørgen-Frantz Jacobsen i strejflys af hans breve

1960  Gamaliels besættelse (noveller)

1961  Hymne og harmsang (digte)

1964  Det gode håb

1967  Kur mod onde ånder (noveller)

1970  Don Juan fra Tranhuset (noveller)

1971  Færøerne. De magiske øer (sammen med Gérard Franceschi)

1972  Panorama med regnbue (digte)

1973  Fortællinger fra Torshavn. Noveller i udvalg

1976  Tårnet ved verdens ende

1980  Her skal danses. Fortællinger

1983  Samlede digte

1985  Laterne magica (noveller)

 

De fortabte spillemænd af William Heinesen

af Hans Christian Davidsend. 2. februar 2013
William Heinesen er færøsk litteratur for danskerne. Men knap så meget færøsk litteratur for færingerne. For han skrev på dansk, og det generede ikke blot de nationale, hjemstavnsfolkene, 200 procents færingerne. Mens hans romaner blev markedsført som færøske i Danmark, blev de generelt ikke anset som færøske i Nordatlanten. »De fortabte spillemænd« er en roman, […]