NYESTE
Født:
1924, USA

Truman Capote

f. 1924, d. 1984
Truman Capote, eller Truman Streckfus Persons, som er hans rigtige navn, blev født i New Orleans, Louisiana.

Han var søn af den 17-årige Lillie Mae Faulk og sælger Archulus Persons. Hans forældre blev skilt, da han var fire, og han blev sendt til Monroeville, Alabama, hvor han de næste fem år boede hos moderens familie. Han knyttede sig til moderens fjerne slægtning Nanny Rumbley Faulk, som han kaldte “Sook”. “Hendes ansigt er bemærkelsesværdigt – ikke ulig Lincoln’s”, skrev Capote i “A Christmas Memory” (1956). I Monroeville blev han venner med naboen, forfatteren Harper Lee, der i 1960 skrev romanen “To Kill a Mockingbird”, hvor karakteren Dill var baseret på Capote.

Capote var enebarn, og lærte sig selv at læse og skrive, inden han begyndte i skolen. Capote blev som femårig ofte set med ordbog og notesblok. Han begyndte at skrive fiktion da han var 11.

Mellem 1943 og 1946 skrev Capote en række noveller, heriblandt “Miriam”, “My Side of the Matter”, og “Shut a Final Door” (for hvilken han i 1948, som 24-årig, modtog en O. Henry Award).

Truman Capote var både forfatter, manuskriptforfatter og skrev skuespil. Mange af hans noveller, teaterstykker og non-fiktion regnes i dag som litterære klassikere, og dette er især novellen “Breakfast at Tiffany’s” fra 1958 (udgivet på dansk med titlen “Holly”), samt den sande kriminovelle “In Cold Blood” fra 1966 (hvor Harper Lee hjalp ham med at researche). Mindst 20 film og TV dramaer, er produceret på baggrund af Capotes forfatterskab.

Bibliografi

1958 Holly (noveller)

1965 Med koldt blod

 

Med koldt blod af Truman Capote

af Ulla Weishauptd. 18. maj 2014
Nogle gange overgår virkeligheden fantasien, og når denne virkelighed så bliver beskrevet af en dygtig iagttager og skribent bliver resultatet en bog som er meget svær at lægge fra sig. Det er lige nøjagtig det Truman Capotes bog ”Med koldt blod” er, velskrevet og fængslende, og uhyggelig i sin grusomhed. Denne udgave er indledt med […]

Holly af Truman Capote

af Ann-Kristined. 13. maj 2014
For en gangs skyld så jeg filmen flere år før jeg læste bogen og det skulle jeg aldrig have gjort. Dette er mit første møde med Capote’s forfatterskab og det bliver bestemt ikke det sidste. Bogen her indeholder ikke kun historien om pigen Holly, men også historier om Ottilie, Mr. Schaeffer og en dreng, hvis […]