NYESTE
Født:
1943, Norge

Ola Bauer

Norges eneste beatforfatter.

En oprører, der aldrig ville sættes i bås. Sådan omtales Ola Bauer af norske forfatterkolleger som Per Petterson. Ola Bauer har længe været en ikonisk skikkelse i hjemlandet, men først i 2013 blev hovedværket ”Hestehovedtågen” udgivet på dansk, en farverig og sanselig fortælling om drengen Tom i efterkrigstidens Oslo.

Ola Bauers far var bager og medlem af den norske modstandsbevægelse. I 1943, det år, Ola Bauer blev født, blev faderen arresteret og deporteret til koncentrationslejren Sachsenhausen, hvor han døde, tre måneder inden krigen sluttede. Derhjemme måtte hans familie gå under jorden og leve et nomadeagtigt liv, der gjorde det svært for Bauer at knytte nære venskaber. Han voksede op med en tro på, at faderen døde som krigshelt og fandt først som voksen ud af, at faderen faktisk var død af metanolforgiftning, fordi han havde taget fejl af giften og alkohol.

Død 1999.

Læs mere på forfatterweb.

Bibliografi

1992  Hestehovedtågen

 

Hestehovedtågen af Ola Bauer

af Christian Møgeltoftd. 30. juni 2014
Det er en svimlende sanseoplevelse at hoppe ombord i Ola Bauers “Hestehovedtågen”. Sproget er mættet af ordbilleder hentet i den rå natur, det utæmmede menneskesind og verdensaltet i al sin utilregnelighed. Selv om der er tale om en roman forfattet i prosa, synes hver sætning at være skrevet i blod af en manisk lyriker på […]