NYESTE
Født:
1856, USA

L. Frank Baum

Lyman Frank Baum blev født i Chittenango, New York og blev begravet i Glendale, Californien efter han døde efter et hjerteanfald (1919)

Han udgav sin første roman for børn i 1899 og denne havde titlen “Father Goose, His Book”, men det var året efter at hans navn for alvor blev kendt, da “The Wonderful Wizard of Oz” blev udgivet. Han skrev efterfølgende 13 bøger mere om dette univers og denne serie er blevet filmatiseret flere gange. Grunden til at han ikke benyttede sit fødenavn Lyman er fordi at han hadede dette og ville hellere kaldes for Frank.

Hans uddannelse begyndte med privatlærere derhjemme og han kom til Peekskill Military Academy i en alder af 12 år. Han forlod skolen 2 år senere grundet hans helbred og selvom han ikke fik en højere uddannelsesgrad, brugte han meget tid på hans store interesse – skuespillet. Han både skrev til scenen samt fungerede som skuespiller i en tid. Det var godnathistorierne som han fortalte til sine børn der for alvor gjorde at han begyndte at skrive til børn og hans sønner elskede disse historier.

Baum udtalte sig om sit store værk flere gange og her om intentionerne med hans værk: “The Wonderful Wizard of Oz was written solely to pleasure children today. It aspires to being a modernized fairy tale, in which the wonderment and joy are retained and the heart-aches and nightmares are left out.” Han var selv med til at lave hans historie om til en Broadway Musical og fortsættelsen til Oz udkom i 1904.

Han udgav flere børnebøger under pseudonymer og et af disse er Edith Van Dyne. Sammen med familien flyttede han i 1910 til Hollywood, hvor han arbejdede på at bringe hans historier videre til det store lærred. Han nåede dog ikke så langt før hans død og hans arbejde måtte overtages af andre. I dag er den bedst kendte film den fra 1939, hvor vi kan se Judy Garland i hovedrollen som Dorothy.

Læs mere her.

Bibliografi

1900  Troldmanden far OZ (børnebog)

 

Troldmanden fra Oz af Frank L. Baum

af Carina Sørensend. 2. januar 2008
Pigen Dorothy bor sammen med sin onkel og tante på prærien i Kansas. En frygtelig skypumpe rammer en dag deres hus. Onklen og tanten når at komme i sikkerhed, men lille Dorothy og hendes hund Toto når det ikke. Skypumpen er så stærk at den løfter hele huset op i luften og først efter flere […]