NYESTE
Født:
1951, Baskerlandet

Bernado Atxaga

Atxaga er født i Asteasu, Gipuzkoa, (Baskerlandet).

Han er uddannet i økonomi fra universitetet i Bilbao, og har studeret filosofi ved universitetet i Barcelona. Indtil han i 1980 udelukkende koncentrerede sig om at skrive, arbejdede han som økonom, boghandler, professor i baskisk sprog, forlægger og radiospilsforfatter.

Hans første tekst blev offentliggjort i 1972 i en antologi med baskiske forfattere. Hans første novelle “Ziutateaz”, blev udgivet i 1976. Hans første digtsamling, “Etiopia”, udkom i 1978. Han har skrevet skuespil, sange, romaner og noveller. Hans novellesamling “Obabakoak”, udgivet i 1980, satte for alvor hans navn på landkortet, og sikrede ham flere priser, så som den spanske nationale litteraturpris. Samlingen er indtil videre oversat til mere end 20 sprog.

Atxaga skriver primært på det baskiske sprog, Euskara, men oversætter også sit arbejde til spansk. Efter “Obabakoak” er flere af hans bøger oversat til andre sprog.

Bibliografi

1976  Ziutateaz

1978  Etiopia

1980  Obabakoak

2009  Syv huse i Frankrig

 

Syv huse i Frankrig af Bernado Atxaca

af Christian Møgeltoftd. 19. maj 2014
I sin substans er “Syv huse i Frankrig” en grum historie om Belgiens brutale og grådige kolonistyre i Congo i starten af 1900-tallet. Men i sin form har den eminente, baskiske forfatter Bernado Arxaga forlenet den lille fortælling med et befriende strejf af absurd humor, der virker næsten Monty Python’sk. Let underholdning med stor vægt. […]