NYESTE
Født:
1929, Tyskland

Anne Frank

Annelies Marie “Anne” Frank er en af de mest velkendte og mest diskuterede jødiske ofre for Holocaust. Grundet den gode kvalitet af hendes forfatterskab, er hendes dagbog også blevet en af de mest læste bøger i verden og ligger til grund for adskillige forestillinger og film.

Hun blev født i byen Frankfurt am Main i Weimartyskland, og boede det meste af sit liv i eller nær ved Amsterdam i Holland. Nationalistisk set, bliver hun officielt set som tysker indtil 1941, hvor hun mistede sin nationalitet på grund af den antisemitiske politik, der fandtes i Nazi-Tyskland (Nürnberglovene). Hun opnåede international berømmelse posthumt efter udgivelsen af hendes dagbog, som dokumenterer hendes oplevelser om at gå under jorden under den tyske besættelse af Holland i 2. verdenskrig.

Frank-familien flyttede fra Tyskland til Amsterdam i 1933, året, hvor nazister begyndte at tage kontrollen over Tyskland. Fra begyndelsen af 1940 var familien fanget i Amsterdam på grund af den nazistiske besættelse af Holland. Da jødeforfølgelserne spidsede til i juli 1942, gik familien under jorden i skjulte rum i Annes far, Otto Franks kontorbygning. Efter to år i skjul blev gruppens skjulested afsløret og de blev alle transporteret til koncentrationslejre. Anne Frank og hendes søster, Margot, blev senere transporteret til Bergen-Belsen-koncentrationslejren, hvor de begge døde af plettyfus i marts 1945.

Otto Frank, den eneste overlevende fra familien, vendte tilbage til Amsterdam efter krigen for at opdage at Annes dagbog var i behold og hans mange anstrengelser ledte også til dens udgivelse i 1947. Den blev oversat fra originalsproget, hollandsk, og blev første udgivet på engelsk i 1952 som “The Diary of a Young Girl”. Dagbogen er siden blevet oversat til mange sprog. Dagbogen, som Anne fik til sin 13 års-fødselsdag, følger hendes liv fra 12. juni 1942 til 1. august 1944.

Bibliografi

1947  Anne Francks dagbog (dagbog)

 

Her er intet at se.