Forfatterportræt: Agtværdige, afrikanske Adichie

af d. 1. oktober 2016
 

Det mundrette navn kan du lige så godt vænne dig til, for det vil forhåbentlig i fremtiden blive nævnt i mange sammenhænge – ganske ofte i romanbaserede perspektiver.
Chimamanda Ngozi Adichie, sådan!

Hun blev født ind i denne verden den 15. september 1977 i det Nigeria, der for tiden fostrer så mange forbilledlige forfattere.

Hun er uddannet i kommunikation på Connecticut Statsuniversitet, og hun har endvidere en master i creative writing fra Johns Hopkins Universitet i Baltimore. Derudover har hun endda en kandidatgrad i Afrikastudier fra Yale.

Og så kan hun skrive!
Og hun står naturligvis ikke alene, for kilder til inspiration har hun – som alle – også. Her nævnes den nigerianske forfatter Chinua Achebe. Det var ved læsning af hans fortællinger, at lysten til at skrive med et og pludseligt – bang – blev vakt i hende, hvilket det læsende publikum i hele verden virkelig kan nyde godt af.

I 2003 debuterede hun med Purple Hibiscus, og den har sidenhen også sat sig fast i de danske, læsende bevidstheder, men det er måske snarere Americanah, der har sat sig spor i den danske befolkning.
I denne bog møder vi to nigerianske immigranter, der som unge forelsker sig i Lagos. Denne forbindelse lider af afstand og tid, hvorfor de mister hinanden. De skal dog senere få etableret en form for kontakt til hinanden, endskønt der er kløfter i forholdet at reparere på. Der er mange lag i denne fortælling, og det er blot at dykke ned i den og lade sig indfange, i tilgift får man et godt og direkte sprog.

 

Læs mere om Adichie her, og læs anmeldelser af hendes bøger