487
2013
978-87-588-1050-8
Ready Player One - Oversat af Valdemar Tellerup
1. Udgave
Da jeg hørte beskrivelsen af ‘Ready Player One’, vidste jeg med det samme, at jeg kunne lide bogen. På side 17 var jeg helt solgt:
“At være menneske er for det meste af tiden sur røv. Computerspil er det eneste som gør livet udholdeligt.”
Vi befinder os i USA i 2045. Jorden er ved at bukke under for energikrisen, der er udbredt hungersnød og mange mennesker lever i fattigdom. De bor ikke i trailerparker, men i trailerstakke, som forsiden viser. 18 årige Wade Watts bor som en anden forældreløs Harry Potter nådigst i sin mosters trailer øverst i stakken. Hver dag sniger han sig ud til sit gemmested: en gammel varevogn pakket godt væk sammen med tusindvis af andre biler på en slags bilkirkegård. Her logger han sig ind i den virtuelle verden OASIS, ligesom alle andre mennesker på jorden. Via et visir, haptiske handsker og en konsol bevæger han sig rundt i den kunstige verden, hvor han kan rejse rundt til 10000 planeter med sin avatar. Udover at være et stort spil, hvor man kan stige i levels og blive rigtig sej, så går han også i skole i OASIS.
OASIS er skabt af milliardæren James Halliday, og da han dør, udløser han et ultimativt spil, hvor man skal finde et ‘påskeæg’, han har gemt et sted i OASIS. Vinderen får herredømmet over OASIS samt alle Hallidays milliarder af dollars. Millioner af ‘Jæggere’ kæmper for at finde de 3 nøgler, han har gemt, men det er Wade der finder den første, og så går jagten for alvor i gang….
Det er længe siden, jeg har læst så spændende og interessant science fiction. Bogen bliver faktisk kun lidt tung, da vi en overgang skal høre en hel del om det tekniske bag OASIS, men det beviser vel nærmere Ernest Clines behov for at være grundig. Hvis man var teenager i 80’erne, som jeg, så er det her bogen, især hvis man har spillet ‘Dungeons & Dragons’, set utallige TV-serier og film fra 80’erne og næsten vigtigst af alt: har brugt de fleste af sine lommepenge på arkadespil som ‘Space Invaders’, ‘Pac Man’, ‘Joust’, ‘Galaga’ osv. Der er nemlig KONSTANT henvisninger til disse spil, spilmoduler fra D&D, film osv. Det gør bogen utrolig interessant at læse. Cline’s 80’er viden overgår dog min, der var rigtig mange titler, jeg ikke kendte. Det var ret sjovt at gå hen til PC’en og slå en spiltitel op, evt. se lidt YouTube fra spillet, så man rigtig kunne sætte sig ind i, hvad det var Wade og hans kammerater havde gang i.
‘Ready Player One’ er en real life tidsmaskine, både frem og tilbage i tiden. Jeg blev konstant ført tilbage til 80’ernes grillbarer, hvor jeg brugte spillemaskinerne og til hyggelige aftener med min kammerat, hvor vi spillede 2-player Dungeons & Dragons moduler. Virkelig en fornøjelse at læse.
Udkommer som Steven Spielberg film i 2018.