0 kommentarer

Pinligt! Ditte på efterskole af Henrik Nilaus

af d. 19. august 2007
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

239

Udgivet

2006

ISBN

87-02-05030-7, 978-87-02-05030-1

 

Ditte har i rigtig lang tid haft et ønske om at komme på efterskole, da hun trænger til at komme væk fra sin familie, som mildest talt går hende lidt på nerverne. Faren og storebroren Mikkel deler første og andenpladsen om at være de mest irriterende. Da dagen oprunder, hvor hun skal starte, er hun meget spændt, forståeligt nok, men spændingen går over i anspændthed, da hun finder ud af hvilket transportmiddel, der skal køre hende derop. Det er dømt til at blive pinligt!

Sammen med mor, far og lillesøster ankommer Ditte til skolen. De er kørende i deres gamle ret ustabile Skoda, som har en tendens til at have startproblemer. Ditte krummer tæer af pinlighed, og det bliver ikke bedre, da de parkerer lige ved siden af en flot, ny Volvo, med en ikke helt ucharmerende dreng siddende indeni, som også har første skoledag. Drengen hedder Alexander og Ditte synes han er rigtig sød, men desværre deler Julie, en anden pige samme smag så der er lagt op til lidt rivalisering.

Inden Ditte tog hjemmefra, fik hendes far sig en hobby, noget som resten af familien i øvrigt var selvforskyldt i, da de selv gav ham stjernekikkerten i fødselsdagsgave. Men det er jo nemt nok at være bagklog, da de ikke anede, hvad det førte med sig. I hvert fald fortryder Ditte det ret meget, da faren en dag uden varsel befinder sig på efterskolen, og inden Ditte kan stoppe ham stiller sig op på talerstolen. Det går meget godt og Ditte falder mere og mere til ro, lige indtil faren kommer ind på emnet han brænder for – Ufoer. Øv!

Livet på en efterskole er alt andet end kedeligt, og det samme kan siges om denne bog. Der er både humor og kærlighed (sidstnævnte ganske vist sporadisk) og jeg var meget underholdt. Temaerne i bogen er helt sikkert nogle, der vil appellere til de 12-13 årige, da handlingen både omhandler venskab, kærester og familie. Det er dog ikke sjov og pjat det hele, da man også hører om Dittes følelsesmæssige op og nedture, når det ikke går helt som hun ønsker det med Alexander.

Pinligt! hedder alle bøgerne i serien om Ditte, og udover den aktuelle er der tidligere udkommet 2 i serien, nemlig ”Pinligt!” og ”Pinligt! – ferien i Grønland”. Det er ikke tilfældigt at de hedder Pinligt! for der er adskillige tæerkrummende pinlige episoder undervejs gennem bogen, men ikke desto mindre er de virkeligt sjove.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter