0 kommentarer

Også på jorden af Martin Jensen

af d. 6. marts 2008
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

275

Udgivet

2007

ISBN

978-87-7955-051-3

 

I den lille by Harrested på Fyn bor der to flygtningefamilier. Den ene er den irakiske familie Almuswi, og den anden er palæstinensiske Layla, som bor alene med sine to børn. De to familier gør ikke megen væsen af sig, før en dag Karim Almuswi beder om, at skolens elevcafé lader være med at servere svinekød.

Forespørgslen trækker straks to fronter op i byen. Dem, der mener, “at selvfølgelig lader vi være med at servere svinekød”, og dem, der siger “vil de bo her i landet, må de finde sig i, at vi serverer svinekød i skolens café”.

Hanne er en del af madkomitéen på skolen, og hun er ikke meget for “alle de muhammedanere”. Men ved et tilfælde kommer hun i snak med palæstinensiske Layla under et besøg i brugsen, og hun fatter straks sympati for Layla, som har forladt sin voldelige ægtemand og derfor er blevet afskrevet af sin familie i hjemlandet.

Også præstens kone, Martha, er med i madkomitéen, og da Layla pludselig får besked om, at hun og børnene skal hjemsendes, går hun ind i støttegruppen, som Hanne starter, hovedsageligt fordi Marthas plejesøn Mikkel er bedste ven med Arjeen, Laylas søn. Men pastor Vang kan ikke støtte initiativet – af forskellige årsager – og den manglende støtte skaber en sprække i hjemmet.

Martin Jensen sætter i denne roman fingeren på en yderst aktuel debat i det danske samfund, nemlig: hvad gør vi med “de fremmede” – og især muslimerne. Han tager diskussionen op og viser begge siders synspunkter på en både sober og interessant måde. Det er måske ikke så nemt bare at være sort/hvid i sin holdning, som Hanne finder ud af. Og det kræver måske mere end pæne ord at stå ved sin overbevisning, som læreren Hviid finder ud af.

Samtidig tager romanen også emner som næstekærlighed og kristendommen op. For hvad siger biblen egentlig om næstekærlighed? Hvem er i virkeligheden vores næste? Og bør præster overhovedet blande sig officielt i debatten om “de fremmede”?

Og så er det også en roman om tre kvinder, som hver især har deres problemer at slås med, men som alligevel må betegnes som stærke.

“Også på jorden” er en velskrevet og vedkommende roman om dagens Danmark. Det handler om “de fremmede”, men det handler også om forholdet “os danskere” imellem – helt ind i den enkelte familie.

Martin Jensen har tidligere bl.a. skrevet den populære historiske krimiserie om Eske Little, som er byfoged i Assens i 1330’erne. Med “Også på jorden” fortjener han at udvide sin læserskare endnu mere.

Lån bogen bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter