0 kommentarer

North and South af Elizabeth Gaskell

af d. 2. november 2014
Info
 
Sideantal

544

Udgivet

2012

ISBN

0-14-043055-5

Originaltitel

North and South

 

”North and South” er Elizabeth Gaskells bud på en victoriansk kærlighedsroman. Den omhandler Margaret Hale, hvis far ikke længere er enig i kirkens reglement, så han flytter hele familien fra deres fredelige bolig i Sydengland til Milstone, en industriby i Nordengland. Her begynder Margarets far at undervise John Thornton, som forelsker sig i Margaret, men fordi han “bare” er en simpel underklasses fabriksejer, som oven i købet er stolt og stædig, er han ikke lige Margarets kop the.

Margaret Hale er virkelig en af litteraturens bedst afbalancerede karakterer, som på trods af sine fejl og mangler er meget beundringsværdig, fordi hun i selv de sværeste situationer tager ansvar og holder fast i det hun tror på.
Til gengæld kan Mr. Thornton (jeg er så ked af at skulle sige dette) til tider virke en lille smule flad. En anden nævneværdig person er Mr. Bell, Margarets gudfar, som simpelthen er så nutidig med hans humor og sarkasme!

”North and South” er virkelig en ambitiøs roman. For udover at indeholde en af de bedste kærlighedshistorier, jeg nogensinde har læst, illustrer den også klasseforskelle, sociale normer, moral og industrialiseringen på en helt vildt elegant og underholdende måde, så alle kan være med.

Efterladt sidder jeg bare og tænker – HALLO, danske forlag!! Kan I så komme i gang med en oversættelse, så flere kan få lov til at nyde dette mesterværk af en klassiker.

PS: Sproget er forholdsvist simpelt, så hvis dine engelskkundskaber og tålmodighed er nogenlunde i orden, kan du sagtens give dig i kast med den engelske udgave.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter