0 kommentarer

Noget du skal vide af Janni Olesen

af d. 7. april 2008
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

188

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-06558-9

 

“Noget du skal vide” lægger ud med et forrygende eksempel på, hvor elendig kommunikation man kan have i et parforhold:
“Du ser træt ud, Jakob. Hvad tænker du på?” spørger Maria indledningsvist sin kæreste. Modsat Maria, kan læseren følge med i, hvad der foregår i Jakobs hoved som svar på hendes spørgsmål. Og der er faktisk en hel del, han er træt af, og det meste er relateret til Maria. 2 ½ side senere, hvor Jakob har tænkt på alle de ting, der går ham på, alle de ting han kunne vælge at fortælle sin kæreste, svarer han: “Ikke noget”.
Scenen er sat. Det er pragtfuldt.

“Noget du skal vide” handler om parforhold og sex. Det kunne lyde som en fjernsynsserie på tv2-3, men romanen er både meget alvorlig og realistisk. Vi er i Aalborg og følger tre 25-35 årige; den førnævnte Jakob, Elise og Thomas. Jakob bor sammen med Maria, men drømmer om sex med mænd. Han tager nogle fag på VUC, hvor hans underviser i psykologi er Elise, der føler sig meget tiltrukket af Jakob uden dog at gøre noget ved det. Begge ønsker bekræftelse, og begge vælger at lede efter den i seksuelle forhold. På den måde kommer de i hænderne – bogstavelig talt – på Thomas. Thomas bor sammen med sin kæreste, men boller alt han kan komme til. Den intelligente og flotte Thomas charmerer sine omgivelser som død og helvede, men er følelseskold og alene interesseret i kroppens udfoldelser. Han er kynisk og bruger andre mennesker uden anger. Det kan ikke undgås, at der opstår konflikter mellem hans forskellige interesser, og til de lejligheder har han opfundet “ynkeligt hår”. Han ved simpelthen præcist, hvordan han med lidt voks kan få sit hår til at udstråle manglende søvn – og dermed ulykke og anger. Hvilket han naturligvis ikke følger en disse af. Og han sover desuden fint.

Det er forfatterens debutroman, og hun lægger hårdt ud med en historie om forhold og hvor meget skade dårlige forhold kan gøre på en sjæl. Sproget er legende, tonen er ironisk distanceret, blikket knivskarpt:

“Elisa, alene, i et mørkt hjørne af en fødselsdagsfest blandt 70 andre, rygende og i irritationsafstand af et organisk og mellemblond par der diskuterede postmodernisme med en studentikos idiot med ternet kasket og var enige med hinanden i alt på en langsom måde.
Hun havde takket ja til invitationen fra en tidligere studiekammerat i et selvhjælpsforsøg på at komme overens med en på grænsen til invaliderende intolerance over for andre mennesker.”

Skal du læse noget af en ny forfatter i år så tag chancen med Janni Olesen og “Noget du skal vide”. Men du undgår nok ikke at sende kæresten et ekstra blik, næste gang han svarer “Ikke noget”, når du spørger, hvad han tænker på.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter