568
2000
87-00-75578-8
En definitiv bog kan ikke skrives. Det siger folketingsmedlem, dr. phil. og forfatter Per Stig Møller netop, som han har begået et mammutværk om forfatteren, dramatikeren og præsten Kaj Munk.
Per Stig Møller har næppe heller skrevet “Munk” for at lukke æsken, men nærmere for at åbne den. Men han har skrevet en bog, der i årevis vil kunne stå som den, læseren ikke kan komme udenom.
Kaj Munk havde mange modstandere. Før krigen var det en pæn del af kulturens anmeldere. Under krigen var det tyskerne.
Efter krigen var det samarbejdspolitikerne, der ikke alle havde det godt med den nationale martyr. Og i 1970erne var det universiteternes mange marxister, der mistænkeliggjorde både substansen i og hensigterne med Munks dramatiske og litterære produktion.
Per Stig Møller er forsigtig med at mene noget – og viser alligevel tydeligt, hvad læseren ikke skal mene. Han gør et stort arbejde for at udrede, hvornår Kaj Munk egentlig mente hvad. Og Munk mente meget.
Præsten var – som så mange andre i 30erne – stærk kritisk overfor og i perioder direkte imod parlamentarismen.
Munk var endnu i midten af 1930erne en beundrer af Hitler. Netop derfor gør forfatteren meget ud af at beskrive forskellen i åndsklimaerne i Danmark og Tyskland. For hvad der for eftertiden forekommer uhyrligt, var for 70 år siden en del af vilkår og normer.
Den konservative intellektuelle magter også at skrive indviklet. Det gør dog ikke ondt at læse “Munk”, men bogen er så spækket med detaljer, at selv læsere med en pæn interesse i Kaj Munk kan tabe tråden.
Det er ydermere en fordel at begynde bagest med Per Stig Møllers analyse af Munks skuespil.
Tilbage står blot spørgsmålet: Hvad laver Per Stig Møller på Christiansborg?