Pulitzer Prize
0 kommentarer

Maus af Art Spiegelman

af d. 29. januar 2016
Info
 
Sideantal

296

Udgivet

2006

ISBN

87-7378-268-8, 978-87-7378-268-2

Originaltitel

Maus

 

Maus er svær at forliges med, da den er meget krævende, anderledes, genial, oplysende, trist, grusom, sindssygt brutal, og nyskabende. Med alt det in mente er det utroligt at Maus er en tegneserie, men det er ikke en dynamisk tjubang tegneserie som Asterix, Tintin, eller Splint & co.

Maus er en biografisk fortælling om forfatterens far der var polsk jøde og overlever fra både Auschwitz og Dachau. Ikkun i indhold, men også i omfang, er Maus en vægtig sag på knap 300 sorthvide sider med smågnidrede tegninger. Det er ikke et værk der skriger på at blive læst, en gennembladning giver et meget kedeligt indtryk, den gnidrede streg sælger ikke. Trist, for der er sikkert andre der hurtigt er hoppet videre på boghylden, i stedet for at sætte sig og give sig tiden til den fordybelse, som Maus kræver. Timer skal der til.

Giver man den chancen er der udbytte og lærdom – Maus er en historielektion om ‘Endlösung’ og Holocaust. Historien centreres om Vladek Spiegelman, tegnerens far, der efter krigen flytter til USA, medbringende sig alle de neuroser som jødeforfølgelsen har givet ham. Forfølgelse er ikke et passende ord, jøderne blev ikkun forfulgt, de blev slagtet og det kan tegneseriemediet beskrive på ganske ubehagelig vis. Maus er ligeså uhyggelig som en dokumentarfilm fra krigen, jeg drømte i flere nætter om jøder i museskikkelse iført fangeuniform.

Vladek er en pedantisk pestilens der driver sin ny kone samt sin familie til vanvid. Vi lærer at forstå Vladek via den ufattelig lidelse han har måttet gennemgå. En mand der, for at sige det på godt jysk, gennemgående er ret træls. Forholdet mellem far og søn fremstilles meget facetteret da hele bogen er opbygget som et stort interview hvor Vladek fortæller Art om sit liv. De to hovedpersoner er tegnede som mus – faktisk er alle jøder mus, polakker er grise og tyskere katte. Formålet er at skabe en karikeret distance der gør emnet mere spiseligt, og samtidig er man nødt til at reflektere og relatere bogens situationer til krigens gru. Det er et genialt grafisk kneb.

Maus er en hård nyser.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter