0 kommentarer

Martin Andersen Nexø – Der trotzige Däne af Aldo Keel

af d. 2. april 2012
Info
 
Sideantal

319

Udgivet

2004

ISBN

3746620511

Originaltitel

Martin Andersen Nexø - Der trotzige Däne

 

Martin Andersen Nexø står som den centrale skikkelse i dansk litteraturs sociale gennembrud, og han opnåede især gennem to af sine hovedværker, ”Pelle Erobreren” og ”Ditte Menneskebarn” international berømmelse.
Der var ikke meget i Nexøs ungdomsforfatterskab, der tydede på, at han i en moden alder skulle blive en internationalt berømt proletarforfatter.
Men ”Pelle Erobreren” blev taget til hjertet først af de danske og så af de tyske arbejdere. Romanen gik som føljeton i det tyske socialdemokratis organ “Vorvärts” i Berlin fra 1911 – og sideløbende hermed i hen ved 60 tysksprogede arbejderblade. Herfra bredte romanens berømmelse sig til hele verden, hvor den – og ”Ditte Menneskebarn” – skaffede Andersen Nexø en international platform for politisk virke.
Aldo Keel er litteraturkritiker ved Neue Zürcher Zeitung og har en universitetsgrad i skandinavisk litteratur. Han har udsendt den første tysksprogede biografi om Martin Andersen Nexø på det gamle østtyske Aufbau Verlag.
Bogen beskriver forfatterens politiske fejltagelser og utrættelige indsats for de svageste i samfundet. Martin Andersen Nexø var først socialdemokrat, meldte sig senere ind i Danmarks Kommunistiske Parti og tilbragte sine sidste år i DDR, hvor han døde i 1954.
Aldo Keel fortæller, hvordan Andersen Nexø elskede at bade sig i offentlighedens interesse. Han kunne ikke få priser, udmærkelser og ærestitler nok, blev æresborger i Dresden og lod sig i sin iver ophøje til en slags profetstatus blandt ligesindede, konkluderer Aldo Keel.
Men som forfatter var og er Martin Andersen Nexø ikke til at komme udenom. Da Politiken i 1999 bad bladets læsere om at kåre århundredets bedste danske romaner, ”blev Pelle Erobreren” placeret på en fjerdeplads på top 50.
Andersen Nexø blev født i København, men flyttede som barn til Bornholm, hvor faderen fik arbejde.
Familiens liv på Bornholm blev ikke let. Alligevel var det for Martin kærlighed ved første blik. I sin selvbiografi skrev han:
“Det er som om Livet for mig ret begynder her med Overflytningen til Bornholm. (…) Over Barneaarene paa Bornholm er der fra første Færd en egen Glans, som ingen nok saa graa Hverdage siden har kunnet udhviske”.
For Martin Andersen Nexø var Bornholm alle dage “Barndommens Kyst”. Forfatterskabet vrimler med forelskede skildringer, og i noveller fra øen tegner Nexø et kærligt-kritisk portræt af fisker- og bondelivet.
Kan man tysk på forståelsesniveau, kan denne bog absolut anbefales. Den giver et billede af Andersen Nexø set fra en udenlandsk vinkel og forholder sig kritisk til danskerens DDR-tid.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter