368
2020
9788702303667
1 udgave 1 oplag
Når landet er i krise og faren lurer, så rykker vi danskere sammen og viser vores sammenhold gennem fællessang, som det sker nu her under corona, og som det også skete under 2. Verdenskrig. Ligeledes har Dronningen især i foråret, og i forbindelsen med Majestætens 80 års fødselsdag vist at vi alle må yde vores, og det er ikke første gang hun står i den situation, under besættelsen var kongehuset nemlig et vigtigt pejlemærke for danskerne. Den dag i dag er billedet af Christian X til hest gennem København symbol på at vi trods tysk besættelse var danske, og fortsat ville vedblive med at være det.
For kongehuset var de fem forbandede år dog meget mere end det, og det giver Michael Müller bog et fint indblik i. Med 180 unikke og historiske foto, fortælles historien om kongehuset og den til tider meget vanskelige balance mellem på den ene side at fungere med den danske samarbejdsregering og den tyske besættelsesmagt, og på den anden side at være et nationalt holdningspunkt. Bogens mange foto fortæller hver især et stykke historie, det kan være en episode inden hvor hjemmets fire væge, som Ingrid fra sit første ophold på Graasten Slot, Prinsesse Margrethe der som et lys i mærket kom til verden, eller kronprins Frederik på sit elskede Dannebrog. Eller de omhandler det offentlige rum. Den direkte kontakt med besættelsesmagten i form af møder og audienser, husarresten på Sorgenfri Slot, lazaret på Graasten Slot og mange andre episoder – nogle kendte og andre helt nye for mig.
Selv om bogen drejer sig om besættelsen, tager den dog sin begyndelse i 1935 og slutter i 1950. Dette er for at give et indblik i hvordan overgangen i kongehuset var ind i besættelsen, samt hvordan de kom ud af den igen.
Det er en meget fin bog, som kan bruges op mange måder. Den kan læses fra a til z, eller man kan gå på opdagelse i de enkelte foto og læse den historie der knytter sig der til, og endelig kan man også bare bruge den som billedbog og visuelt lade sig føre gennem krigen. Et er sikkert, det er en bog man kan tage frem igen og igen, og selv om det er 75 år siden krigen sluttede, er det en vigtig tid som ikke må gå i glemmebogen.
Mange af de foto der er brugt i bogen har ikke været trykt før, blandt dem stammer flere fra Hendes Majestæt Dronningens Håndbibliotek, der er kongehusets private bibliotek på Amalienborg.
Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt af Gyldendal, hvilket dog ikke har påvirket min bedømmelse af bogen.