0 kommentarer

Kirsebær i november af Maria Lang

af d. 14. oktober 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

190

Udgivet

1977

ISBN

87-7233-920-9, 87-7233-922-5

Originaltitel

Korsbar i november

 

Som stor pige oplevede jeg, hvordan der blev set frem til den årlige Maria Lang kriminalroman, som min mor læste med glæde, men jeg kom aldrig selv i gang med dem. Her faldt jeg så over een, den forgår i landsbyen Skoga hvor vores helt kriminalkommissær Christer Wijk høre hjemme og hvor hans mor Helene stadig bor. I Skoga ved man alt om alle som det nu hører sig til i små samfund. Christer er hjemme hos sin mor fordi han og hans kone har problemer, så han vil undgå hende. Helene prøver at aflede hans tanker med en udtalelse som ingen kriminalkommissær kan undlade at gøre noget ved: “på torsdag er der en morder der slipper for sin straf”; meningen er, at efter 25 år er det en forældet ugerning som ikke kan straffes.

Matti Sandor på 22 var ikke fra området, han var sømand og han døde den samme nat i 1950 som den daværende konge afgik ved døden. Den officielle dom var at det var selvmord, men Helene beskriver det som “et ualmindeligt raffineret og modbydeligt mord”. Der var fire unge: Judith og Norell som skulle have været gift, men ikke blev det, da hun bedre kunne lide Matti; Klemens som var Matti’s ven fra sommerferierne og grunden til at Matti kom til Skoga, Nanna-Kajsa som var gift med en ældre og noget voldelig mand – de var naboer til Matti. Alle fire forlod Skoga men er i de senere år vendt hjem: Klemens har åbnet en restaurant, Judith er sygeplejerske hos lægen og er flyttet ind i Helenes udelejningslejlighed, Norell har arvet sin fars kemifabrik, Nanna er alkolohiker. Ugen inden Matti’s død, blev Nannas mands onkel Zacharias fundet død efter at han havde spankuleret rundt i byen med en tegnebog fyldt med penge. Matti samlede på små likørflasker og holdt meget af chokolade med kirsebær.

Christer begynder at snakke med de forskellige om hvad der skete den gang, alle kan huske noget, men spørgsmålet er jo: hvad er det rigtige. Helene beskriver Matti som stille, ligefrem og ærligheden selv, men der er andre beskrivelser af ham.

I det sidste øjeblik får Christer selvfølgelig opklaret hvem der har gjort hvad og hvorfor.
Men hans lykke bliver gjort da hans kone Camilla kommer for at få snakket ud – men det får vi altså ikke lov at læse med på.
Plottet og omgivelserne er i stil med Agatha Christie og det er jo ikke det værste..

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter