0 kommentarer

Journalisten. En biografi om Henrik Cavling af Sven Ove Gade

af d. 17. august 2009
Info
 
Sideantal

416

Udgivet

2009

ISBN

978-87-567-7824-4

 

En fantastisk velformuleret bog om Henrik Cavling (1858-1933), arbejderdrengen der var søn af to analfabeter, som først blev uddannet som smed, herefter som lærer for i 1886 at ende som ung journalist under Viggo Hørups vinger. Dette er historien om en fantastisk journalist, men lige så meget er det også historien om avisen Politiken og den forvandling som Cavling gav den fra at være en elitær til at blive en omnibusavis. Cavling var den fødte journalist og forstod at skabe nogle fantastiske artikler selv ud af små hændelser.
Cavling rejste meget og var bl.a. i USA hvor han så en helt ny form for journalistik. Dette blev startskuddet til, at han som chefredaktør i 1905 ændrede avisens format og byggede indholdet op på en helt ny måde. Han indførte kronikken og interviewformen som vi kender den i dag og hurtigt blev Politiken et forbillede for andre aviser i norden.

Bogen er også et glimrende tidsbillede dels af kultureliten, men også af arbejderstanden og samfundets mørke sider. Cavling havde sin gang blandt Landets mægtigste mænd, og især med H.N.Andersen (ØK´s stifter) korresponderede han flittigt, Andersen hørte til en af Cavlings millionærer. Men også Johannes V. Jensen og George Brandes hørte til vennekredsen.
Cavling var også meget dameglad, og havde bl.a. i 1915 et meget nært forhold til den seks år ældre Emma Gad, som i en periode også var knyttet til avisen.

Normalt havde Cavling styr på tingene og undlod ikke en mulighed for at afholde fester. Ved en enkelt lejlighed gik det dog galt da han d. 3 sep. 1909 afholdt en fest for Dr. Cook der netop var ankommet med Grønlandsskibet Hans Egede. Cook påstod at han som den første havde nået Nordpolen. Tre måneder senere måtte Cavling lide den tort at Cook blev afsløret som en platugle, og det i virkeligheden var Robert Peary der kom først.

Svend Ove Gade har formået at lave en meget fascinerende bog hvor brudstykker af artikler og breve på en elegant måde er koblet sammen i en helhed, og med et sprog der passer til den maleriske og visuelle måde Cavling selv skrev på.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter