360
2021
9788772384955
1. udgave 3. oplag
Gudskelov ikke en dansk John Grisham kopi
Jeg hørte første gang om Walther Rebernik for et par år siden. Han første krimi, der også var hans debutroman, var lige udkommet og alle virkede ret begejstret for bogen. Selv var jeg dog lidt tilbageholden, da jeg hørte at forfatteren er advokat af profession, og derfor ret naturligt, havde valgt at have en chefanklager og advokat i hovedrollen. Min første tanke var, at bogen sikkert bare var et retsagsdrama i stil med John Grisham, en forfatter som jeg ikke bryder mig særligt meget om. Men efter endt læsning af “Jæger”, som debuten hedder, blev min fordom gjort til skamme. For Walther Rebernik er i en klasse for sig, og han har med “Jæger” skrevet en af de bedste krimier, jeg nogensinde har læst.
Den rå Københavnske underverden
Historien tager sin begyndelse da gangsteren, Jafar, bliver myrdet på en natklub. I kølvandet på mordet finder en række makabre likvideringer sted i hovedstaden, og politiet frygter at en ny bandekrig er under opsejling. Efter en retssag forsvinder chefanklageren Patrick Nordstad sporløst. De voldsomme drab på højstående bandemedlemmer fortsætter, og politiet har en teori om, at Nordstads forsvinden har noget med det at gøre. Derfor bliver specialekonsulenten Hannah Bengtson, der har øje for detaljer, sat til at finde chefanklageren, samt opklare, hvad der er sket med ham. Derfra tager historien fart, og det står hurtigt klart der aldrig er fred i undervenden i København, og at det er kun er tre ting der gælder; Cash, sex og stoffer.
Action!
Jeg har altid læst mange bøger i mange forskellige genrer. Men når det kommer til krimien, så har jeg nok altid være lidt bagud. Ikke fordi at de danske krimiforfattere bestemt ikke er kompetente, men fordi jeg synes alt for mange krimier har fokus på den nedbrudte efterforsker, der hjemsøges af dæmoner, samtidigt med at han/hun skal opklare en forbrydelse(som regel et mord), der er blevet begået mod et nært familiemedlem, som eksempelvis kone eller børn. Det er dog ikke tilfældet i “Jæger,” der virkelig har fokus på at vise de mørke sider af København. Romanen har en række helte, men skurkene er så godt beskrevet, at man som læser faktisk føler mere sympati med dem af og til. Man høre om deres ambitioner, samt får en forståelse af, hvor vigtigt det er for dem at få fjernet konkurrenterne. I mine øjne er det mesterligt gjort. En krimi der springer ud fra mængden og tør prøve noget andet.
Yderst velegnet til film
Der er masser af action fra start til slut, og undervejs følte jeg ikke på noget tidspunkt, at bogen hverken blev kedelig eller langtrukken. Rebernik har nemlig fokus på, at der skal ske noget. Vi skal ikke helt op på side 100 før handlingen begynder. Det hele sættes i gang fra første side, så man som læser skal holde på hat og briller. Normalt så er jeg ikke til filmatiseringer af romaner, men “Jæger” er så eminent skruet sammen, at den fortjener at blive adapteret til et andet medie. Beskrivelserne er i top, figurerne fuldendte og der er smæk for skillingen, hvilket gør romanen yderst velegnet til en filmatiseringen.
Så hvis du er til krimier, men er træt af at læse om den livstrætte efterforsker, der har kludder i privatlivet, og sætter pris på action, korte og intense kapitler og en smule brutalitet, så vil jeg varmt anbefale “Jæger.”