0 kommentarer

Fremmed af Riikka Pulkkinen

af d. 11. juni 2015
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

373

Udgivet

2015

ISBN

8702149192

Originaltitel

Vieras

 

Maria, en finsk præst i 30erne, forlader sit hjemland og rejser til New York stærkt påvirket af en svær troskrise, som hun vælger at flygte fra i stedet for at tage ansvar for.

I New York møder Maria en afrikansk kvinde, som åbner dørene til dansens verden for hende. Gennem forløsende rytmer, sprøde trin og intense bevægelser kommer Maria i stadig tættere kontakt med sig selv.

Trin for trin begynder hun at reflektere over sit eget liv og spørge sig selv, hvor hun egentligt stammer fra? Det kolde grå land langt mod nord, hvor hun var tæt på at tilintetgøre sig selv? Eller et helt andet sted? Et sted hvor hun kan udvikle sig frit uden at føle sig bundet af traditioner og familiens stærke religiøse bånd?

Krisen, som har overrumplet Maria, får hende til at søge efter meningen med livet. Hun begynder at lede efter en ny treenighed i millionbyen New York, som desuden er hendes afrikanske mors fødeby.
Maria leder efter et sted, hvor hun kan være fri, udvikle sig og være den hun er. Men spørgsmålet er, om hun kan undertrykke de spørgsmål, som hun er på flugt fra? For hvad skete der egentlig med den lille pige, der forsøgte at skabe sig et hjem og en tilværelse i Finland? Den lille pige som blev mishandlet og som gav Maria sin journal?

Der er mange spørgsmål i Riikkas roman og svarene er langt tættere på end, hvad man måske umiddelbart skulle tro. Alligevel er det mit indtryk, at forfatteren har været lige lovlig ambitiøs med denne bog og har gabt over alt for meget på samme tid.

Tekstens store udfordring er helt klart at rumme bogens mange store emner – Racisme, fremmedgørelse, længsel, manglende selvtillid, tro og mobning, for bare at nævne nogle af alle de temaer der bliver vendt i historien.

Skrivestilen er god og spækket med gode observationer og en poetisk åbenhed over for naturen og omgivelserne. Flere steder bliver beskrivelserne endda krydret med sanselige udtryk, hvilket fungerer rigtig godt og er med til at løfte bogen. Desværre gør en fantastisk skrivestil det ikke alene. Skrivestilen kan ikke rette op på alle de løse ender.

På trods af disse lidt hårde ord, er det dog min opfattelse, at bogen med fordel kan læses af alle som befinder sig i en svær livskrise af den ene eller anden art. Specielt folk som er troende eller som finder styrke i den åndelige verden.

Bedømmelse
Karakter