0 kommentarer

Find Holger Danske af Maja Lee Langvad

af d. 13. juni 2016
Info
 
Sideantal

62

Udgivet

2015

ISBN

978-87-21-02825-1

Originaltitel

Find Holger Danske

Udgave

1. udgave, 11. oplag

 

Maja Lee Langvad er født i den sydkoreanske millionby Seoul i 1980.

Som ganske spæd adopteres hun af et dansk ægtepar, og er derfor vokset op under trygge forhold i Danmark.

De fleste har den indbyggede holdning, at det er godt for børn at blive adopteret, hvis de biologiske forældre af økonomiske, sociale eller personlige forhold ikke er i stand til at varetage et barns interesser på en rimelig og hensigtsmæssig måde.

For det adopterede barn er det ikke altid en ubetinget succes, at man er adopteret, for i takt med at man bliver voksen vil en masse spørgsmål melde sig: Hvorfor valgte mine biologiske forældre at bortadoptere mig, hvem ligner jeg, og har mine biologiske forældre nogensinde fortrudt at de bortadopterede mig?

”Find Holger Danske” er Maja Lee Langvads fortælling om, hvordan det er at befinde sig i et limbo: er hun koreaner eller dansker, skal hun være glad over at være blevet adopteret eller møgsur på sine biologiske forældre over, at de frivilligt har givet hende væk – og hvordan håndterer man alle de ubesvarede spørgsmål, man har i forhold til sin egen identitet, der følger i kølvandet på at være adoptivbarn?

”Find Holger Danske” er en bog om hvad det vil sige at være dansk, og om hvornår man må kalde sig selv dansker. Det er også en fortælling om identitet (hvem er jeg?), og om længsel efter de rødder man ikke kender.

Maja Lee Langvad har med ”Find Holger Danske” skrevet en både tankevækkende, humoristisk og underfundig bog, der får læseren til at tænke over eksistentielle emner, og over om man på nogle områder gør adoptivbørn en bjørnetjeneste ved at fjerne dem fra de biologiske forældre, som barnet kan spejle sig i. Samtidigt sætter logikken også ind, for er det bedre at lade et barn blive i en familie, hvor der måske ikke er det økonomiske og sociale overskud der skal til for at opdrage børn – uanset hvor meget barnet så kan genkende sig selv i de biologiske forældre?

”Find Holger Danske” gør læseren klogere på de effekter det kan have at være adoptivbarn, og det er derfor en væsentlig bog, der også er velskrevet – og stærkt anbefalelsesværdig.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter