0 kommentarer

Fasandræberne af Jussi Adler-Olsen

af d. 4. marts 2010
Info
 
Sideantal

378

Udgivet

2008

ISBN

978-87-567-9525-8

 

Afdeling Q er blevet udvidet med endnu en person, Rose, som på bedste vis supplerer Carl og Assad. Hun har en personlighed, der kan hamle op med den til tider noget stride og uvenlige chef, Carl – hun er rap i replikken, hurtig til sit arbejde, og lader sig ikke tryne. Jo, det er godt team, afdeling Q, tre stærke personligheder, der supplerer hinanden på bedste vis.

En 20 år gammel sag havner på Carls skrivebord – placeret af én, der ønsker sagen genoptaget. Andre stærke kræfter ønsker absolut ikke, at der skal røres ved den gamle sag, og forsøger at få Carl sat af sagen. Men Carl har en stor portion stædighed – og gør som hovedregel det modsatte af hvad han bliver bedt om.
2 søskende blev for 20 år siden brutalt myrdet i et sommerhus, og sagen er for så vidt stemplet som opklaret, idet en person meldte sig selv, og fortsat sidder fængslet for de 2 mord. Men det viser sig, at der er noget der ikke stemmer, og afdeling Q tager sagen op. Sporene peger på en gruppe på 6 tidligere kostskoleelever, hvoraf de 3 i dag er højt på strå i samfundet – en er død, en går på gaden, og en sidder i fængsel for de 2 mord.

Det er en rå og barsk fortælling om afstumpethed, magt og mangel på empati. Forfatteren formår at skildre personerne i bogen, så de fremstår lyslevende – Især Kimmie, som er den eneste pige i gruppen, skildres gennem tilbageblik på en kold og hård opvækst, misbrug, bank og voldtægter i teenageårene. Man kan ikke undgå at få medlidenhed med denne kvinde, der er blevet ødelagt og svigtet.
Også personerne i afdeling Q er rigtig godt beskrevet, med hovedvægt på Carl, der trods sine åbenlyse fejl og provokerende adfærd alligevel fremstår som et sympatisk menneske, der ikke lader sig diktere oppefra, og som bag det barske ydre rummer følelser for såvel sin tidligere kollega Hardy og ikke mindst den dejlige Mona Ibsen.

Der er heldigvis stadig mange uopklarede sager i bunkerne på Carls kontor, så der er stof til mange flere bøger om afdeling Q. Jeg har fået mig (endnu) en yndlings-krimi-forfatter, og jeg glæder mig til at følge afdeling Q fremover.

 

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter