0 kommentarer

Faldet af S.K. Tremayne

af d. 16. september 2016
Info
 
Sideantal

356

Udgivet

2016

ISBN

9788712053071

Originaltitel

The Ice Twins - oversat af Nanna Lund

 

Der står på forsiden af “Faldet”, at det er en psykologisk ægteskabsthriller. Det er en mild underdrivelse, men der findes nok ikke bedre ord at sætte på bogen, så vi må nøjes med det.

Sarah og Angus Moorcroft har et godt liv i London. De har et dejligt hus og gode jobs. De har også de enæggede tvillingepiger, Kirstie og Lydia. Det vil sige, indtil en af pigerne falder ned fra en altan, og dør. Derfra går alting ned ad bakke i rivende fart. Angus banker sin chef, og mister sit job. Derfor har de ikke længere råd til at bo i det dyre hus. Samtidig dør Angus’ bedstemor og efterlader ham en ø med et gammelt faldefærdigt hus på Hebriderne, nord for Skotland. Angus og Sarah sælger huset i London, og flytter ud på øen for at starte et helt nyt liv med den overlevende tvilling. Men det er jo sådan at man ikke kan flygte fra sine problemer. Nissen flytter altid med, som man siger – og jeg skal da lige love for at nissen flytter med.

Sarah bliver hurtigt i tvivl om, hvilken tvilling det egentlig var der døde, og om den overlevende havde del i dødsfaldet. Der er også noget med Angus’ forhold til den afdøde, eller overlevende(?) tvilling, der ikke helt stemmer. Ægteskabet mellem Sarah og Angus slår revner der kan måles på Richterskalaen.

“Faldet” er et indviklet net af halve sandheder, hele løgne, og en hel masse der aldrig er blevet sagt. Det er en fængslende beretning om en familie i opløsning. Og det er vanvittigt godt skrevet. Forfatteren formår at give hovedpersonerne krop i en sådan grad, at man som læser føler, at man virkelig kender dem rigtig godt. Jeg føler Sarahs sorg, og mærker Angus’ vrede. Selv tvillingerne, der er enæggede i en sådan grad at ingen – heller ikke forældrene – kan kende forskel på dem, giver Tremayne karakter. De ligner måske hinanden i det ydre, men deres sind er forskellige, og jeg kan, som læser, kende forskel på de to piger. Måske, for intet er tilsyneladende hvad det giver sig ud for at være.

Når man først er begyndt på “Faldet”, skal man være forberedt på, at den er svær at slippe. Den er vanvittigt spændende hele vejen igennem. Ud over det, formår forfatteren at beskrive naturen og menneskene i det alleryderste Skotland, så jeg kan se det hele for mig. Det er vildt og barskt, og komplimenterer historien helt fantastisk – og jeg vil bare derop og se det i virkeligheden.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter