256
2018
978-87-11-56278-9
The Cut Out Girl (på dansk ved Rasmus Hastrup)
1. udgave, 1. oplag
En eller anden vil nok mene, at der allerede er skrevet nok bøger om anden verdenskrig og at man ikke kan blive ved med at koge suppe på emnet.
Alligevel udkommer der til stadighed bøger om anden verdenskrig – selv her, mere end 70 år efter befrielsen.
”Et liv i skjul” er en af de bøger om anden verdenskrig, der tidligere i 2018 udkom på Lindhardt og Ringhof.
Der er IKKE tale om endnu en bog om en fange i en forfærdelig koncentrationslejr eller om en nazistisk bøddel med psykopatiske træk – og på den måde adskiller denne bog sig fra den voldsomme mængde af bøger, der er udgivet om krigen.
Forfatteren og professor i litteratur Bart van Es har skrevet en bog om sin egen familie under anden verdenskrig. Eller rettere: en fortælling om den jødiske pige, som den hollandske Van Es-familie optog i familien under anden verdenskrig for på den måde at forsøge at redde et menneskeliv. Senere afbrød Van Es-familien kontakten til selvsamme pige, hvilket kan virke meget brutalt og egentlig også ondskabsfuldt set i lyset af, at pigen var en del af familiens hverdag i årevis. Der er dog en årsag til dette brud. Ikke nødvendigvis en god eller sympatisk grund til bruddet, men årsagen er der.
Som voksen begynder Bart van Es, at undersøge hvad der efterfølgende skete med den jødiske pige ved navn Lien, der nu er blevet en ældre kvinde, der stadig bor i Holland. I starten er hun skeptisk for hvad er det egentlig Bart van Es vil med sin bog?
Bart van Es fortæller i denne bog sin egen familiehistorie samtidigt med, at fortællingen om Lien fletter sig ind og ud af hans egen familiehistorie. Han rejser rundt i Holland for at researche på hvad der er sket under og efter krigen – og det er ganske interessant læsning. Det er ikke altid sympatisk at læse om hvordan folk opfører sig når der er krig, men det er ikke desto mindre nødvendig læsning – og nødvendig litteratur, at bevare for eftertiden.
”Et liv i skjul” er en spændende men også gruopvækkende bog om en families liv og hverdag under krigen. Gruopvækkende fordi krig er gruopvækkende, men også gruopvækkende fordi denne anmelder har svært ved at forstå hvordan man uden videre betænkning kan slå hånden af et menneske, der har været en del af ens liv i årevis.
Bogen er velskrevet og det er tydeligt, at forfatteren har gjort sit forarbejde grundigt. Der er lagt mange timers arbejde i denne bog og det medfører, at bogen fremstår meget overbevisende.
Det er sympatisk, at forfatteren ikke forsøger at skåne sin egen familie, han beskriver tingene som de er og bidrager dermed til, at fortællingen om anden verdenskrigs rædsler ikke forskønnes.
Bogen for fire store stjerner med på vejen – der er ganske enkelt tale om en god og vedkommende bog.