188
2005
87-7996-156-8
1.udgave
Som dansklærer støder man fra tid til anden på uengagerede unge. Derfor er man altid på jagt efter en bog, som rammer bredt – sprogmæssigt så vel som indholdsmæssigt. “Et Bliks hukommelse” af Jakob Wilms, er blandt de bedste bud gennem mange år. Ifølge forlaget (bagsiden på bogen) var han kun 16 år, da bogen blev skrevet og den er yderst provokativ i sin tilgang. Der er 11 kapitler, som hvert især afsluttes af et digt.
Romanen starter med en tragisk ulykke i det nordlige Jylland, hvor et ulovligt bilræs bliver dødeligt for en uskyldig familie. Det er denne prolog, som skaber den røde tråd gennem hele romanen, uden at ekskludere resten af handlingen. I selve romanen følger vi Chris’ liv gennem ca. seks måneder. Chris er begavet, har nemt ved skolen, venner, piger og sport. Mange i hans omgangskreds er småkriminelle og der bliver røget en del tjald, men som Chris siger ret så direkte; “Venner er venner og uden dem er man sgu alene, og det er jo heller ik’ fedt”. Chris er på mange måder over selvsikker, men gennem romanen lærer man hans karrierefamilie at kende og derved virker det troværdigt. Chris forelsker sig i den anderledes Katrine, men har enormt svært ved at forstå hendes baggrund. De har en stormfuld affære (som ligefrem kan genopleve en ældres erindringer), som ender i problemer. Chris’ bedste ven – Ahmed – tager den ultimative beslutning, og Katrines mave vokser. Det bliver for meget for Chris, der opsøger den bror, som han aldrig rigtig kendte. Til sidst samles den røde tråd, i en ganske velovervejret afslutning.
Jakob Wilms har fundet sig en god allieret i Dansklærerforeningens forlag, specielt eftersom bagsiden af bogen, er et brev fra forfatteren til forlaget, hvor han “brokker” sig over valget af litteratur i skolernes danskundervisning. At forlaget er netop dette, viser at bogen oprigtig besidder kvaliteter.
Sprogmæssigt er den ungdommelig, hvilket desværre kan blive et overkill. Til gengæld er socialrealisme bevaret, og bogen vil næsten med sikkerhed få enhver ung til at diskutere emnerne. Sproget er ordret og lige til, hvilket normalt kan være kvælende, men i dette tilfælde retfærdiggøres det ift. målgruppen og forfatterens alder.
Alt i alt en gennemført ungdomsroman, hvor der sagtens kunne arbejdes mere med sproget, men den rammer den søgte målgruppe spot on!
Temaer: Integration, kærlighed, graviditet, forældreproblemer og venner.