0 kommentarer

En gåde i december af Mette Winge

af d. 4. december 2006
Info
 
Forfatter
Forlag
Omslag
Sideantal

111

Udgivet

2006

ISBN

87-641-0144-4

Originaltitel

En gåde i december

Udgave

1.udgave

 

Hermed en ny kalenderhistorie med 24 kapitler som sikkert vil fornøje mange, store som små i julemåneden. Historien foregår i København i 1870´erne og byder på både spænding og et stykke danmarkshistorie.

Anton er ikke særlig glad for livet i København, da vi møder ham i starten af bogen. Han er stort set utilfreds med alt. Han hører ellers til de bedre stillede, da han bor sammen med sin mor i en ejendom, hvor der kun bor velstillede personer. Bag deres hus er der bygget et hus og dem som bor der er knapt så heldigt stillet. Anton har fået besked på, at holde sig fra dem der bor der, da hans mor mener, de både er plaget af lus og lopper.

”Anton drejede om hjørnet og stod lige foran Volden, den vold, der gik rundt om hele København. Eller rettere havde gjort, for i de sidste tre-fire år havde en masse arbejdere brugt tid på at rive den ned. De voksne sagde, at der ikke længere var plads i byen til alle de folk, som gerne ville bo i den. Det kunne han ikke forstå, for han ville meget hellere bo et andet sted. Et sted, hvor der ikke var så kedeligt, trist og snavset.”

Det er på Volden de tre børn: Anton, Petrea og Frederik, mødes ved et tilfælde, og selv om de kommer fra det samme kvarter, kender de ikke hinanden. Det bliver for Anton et opgør med diverse fordomme, da både Petrea og Frederik kommer fra økonomisk trængte familier og han må sande at ham selv og de slet ikke er så forskellige endda.

Petrea kommer på ideen, at hun vil finde en skat, som er gravet ned i Volden. Hun har fra en ældre antikvar fået fortalt, at han i en bog har set hvor pengene skulle være begravet, så der bliver lagt op til en vaskeægte skattejagt. Petrea får med det samme Frederik med på ideen, hvorimod Anton er lidt på tværs. Men også han tør da op og de 3 børn får knyttet bånd på tværs af sociale kår.

Der er ingen nisser i bogen eller gaver og mad i overflod, som vi kender det fra den materialistiske jul, vi har i dag. Dette synes jeg er en kvalitet ved denne kalenderhistorie. Den kan for det første fortælle om en periode i danmarkshistorien, om hvordan det var at være barn i København dengang, og hvordan man fejrede julen. Ikke desto mindre kan den også minde os om, hvad essensen ved en dansk jul er, nemlig sammenhold og medmenneskelighed.

En flot bog med en lækker forside som forestiller de 3 hovedpersoner. Bogen kan bruges til selvstændig læsning, men er oplagt som en del af julehyggen i december med et kapitel til hver dag. Tror også den vil blive et godt supplement til DRs julekalender “Absalons hemmelighed”, som så vidt jeg kan vurdere har lidt af de samme temaer med danmarkshistorie og børn på skattejagt.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter